Startsida - Nyheter

Radar

Gatuprotester efter kupp i Sudan

Prodemokratiska demonstrationer i Sudans huvudstad Khartoum, efter måndagens militärkupp.

Trotsiga demonstranter fortsätter att fylla gatorna i Sudans huvudstad Khartoum, dagen efter en militärkupp då premiärministern och de närmaste i hans civila styre fängslades. FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte inom kort och den nu styrande general al-Burhan ska hålla presskonferens.

”Nej till militärstyre” skanderar ilskna sudaneser i Khartoum, enligt nyhetsbyrån AFP.

De viftar med flaggor och bränner däck – trots militärens ansträngningar att skingra dem. Dagen innan uppges minst tre personer ha dödats och omkring 80 skadats då soldater öppnade eld mot folkmassorna. Militärer ska också ha knackat dörr i huvudstaden, i jakt på aktivistledare, enligt medier.

Val sommaren 2023

Protesterna började efter att militären på måndagen gjort gryningsräder och fängslat premiärminister Abdalla Hamdok, flera ministrar i hans regering och civila medlemmar av landets styrande övergångsråd (som hade både civila och militära medlemmar). Militären intog också de statliga tv- och radiokanalerna, blockerade stora vägar och ströp internet för många sudaneser.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Några timmar senare stod general Abdel Fattah al-Burhan inför sina landsmän i direktsändning. Han förklarade att undantagstillstånd utlysts och att regeringen och övergångsrådet upplösts. Åtgärderna syftade till att ”korrigera revolutionens riktning”, enligt generalen.

– Vi har börjat vår väg mot frihet och fred.

al-Burhan lovade också att Sudan ska fortsätta på den inslagna vägen mot demokrati och tillsätta en teknokratregering, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera. Allmänna val ska hållas sommaren 2023 – och militären ska lämna över makten till segraren i dessa.

Senare under tisdagen kommer al-Burhan, som fram till militärkuppen varit ordförande i övergångsrådet, att hålla en presskonferens på försvarshögkvarteret i Khartoum.

USA-sändebud var i luften

Måndagens militärkupp har fördömts av en enig omvärld och FN:s säkerhetsråd ska inom kort samlas för krismöte. USA – som varit en ivrig tillskyndare av det övergångsstyre som varit på plats sedan den hårdföre ledaren Omar al-Bashir avsattes 2019 – har meddelat att man sätter årets jättebistånd på motsvarande 3,3 miljarder kronor på paus.

USA:s sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, flög från Khartoum ungefär samtidigt som gryningsräderna inleddes. Han visit under helgen var den andra på tre veckor, på grund av oro för de växande sprickorna mellan de civila och militära falangerna i övergångsstyret.

Men när han satte sig på planet till Doha tidigt på måndagen trodde han sig ha ”utvecklat mekanismer” för att minska spänningarna, genom ett helgmöte som innefattade såväl Hamdok som al-Burhan, berättar han för den brittiska public service-kanalen BBC.

Bara premiärministern

– Jag blev minst sagt förvånad när jag landade i Doha och insåg att militären gått in, säger Feltman.

– När generalerna (vid våra möten) började tala om att det enda man kunde göra åt problemen var att upplösa regeringen så underströk jag att den enda personen som kan göra det är premiärministern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV