Politikerna ska inte kunna gömma sig vad gäller klimatet, genom att säga att näringslivet inte vill satsa. Det säger Nina Ekelund hos Hagainitiativet som dragit igång en namninsamling för företrädare för näringslivet. Målet är att få världens politiker att se till att priset på utsläpp av koldioxid blir högre.
Priset på koldioxid är för lågt. Det ska kosta mer att släppa ut klimatgaser enligt de företrädare för näringslivet som skrivit under en uppmaning till alla regeringschefer i världen om ett högre pris.
Bland dem som undertecknat finns Vattenfalls vd Anna Borg och Annica Bresky, vd för Stora Enso. Men också företrädare för den internationella handelskammaren ICC. Enligt egen uppgift så representerar ICC 40 miljoner företag världen runt, med sammanlagt en miljard anställda. Därmed representerar uppropet en stor del av det globala näringslivet, menar initiativtagaren Nina Ekelund, generalsekreterare för det svenska Hagainitiativet.
– Det handlar om en fjärdedel av hela världens näringsliv, säger hon.
Förödd planet en dålig affär
Drivkraften är att företag inte klarar sig på en förödd planet.
– Alla de här företagen har gjort en omvärldsbevakning, utifrån förutsättningen att vi bara har en planet. De företag som inte minskar sina utsläpp kommer inte att finnas kvar. Det är ren logik, säger Nina Ekelund.
Ett företag som tillverkade skrivmaskiner försvann till exempel när persondatorerna hamnade på allt fler skrivbord och Kodak slogs ut av digitalt fotografi. Något motsvarande kommer att hända med de fossila företagen, menar hon.
Att uppropet handlar om ett pris på utsläppen utgår från resonemanget att det är det mest effektiva.
– Om man ställer sig frågan om vad som är mest effektivt, utifrån att vi lever i en demokrati, blir svaret prissättning. Att släppa ut koldioxid är alltför billigt, säger Nina Ekelund.
Xi Jinping borde lyssna
Satsningen sker strax innan det stora klimatmötet i Glasgow, som några av de viktigaste världsledarena inte kommer till. Men även de som inte kommer, får brevet från näringslivet. Efter COP 26 hoppas företrädarna för uppropet på möten med dem som inte kom, bland andra Kinas ledare Xi Jinping.
På frågan om den kinesiska ledaren verkligen låter sig påverkas svarar hon:
– Det är klart att han borde göra.
När många företag står bakom påverkas även Kina menar hon.
Hur det än går med det mötet, anser hon att uppropet skickar en signal till politikerna rent generellt.
– Det skapar en trygghet för politikerna att agera. Och de kan inte heller gömma sig bakom påståendet att näringslivet inte vill ha en klimatomställning, säger hon.
Hon berättar att ordföranden för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, som nämde ett tidigare upprop som Hagainitiativet stod bakom i samband med en stor politisk klimatsatsning.
Den här gången samarbetar Hagainitiativet med norska Skift Business Climate Leaders och finska Climate Leadership Coalition.