Startsida - Nyheter

Radar

Höga energipriser gör att klimatarbetet inom EU ifrågasätts

Viktor Orbán från Ungern anländer till EU-möte i Slovenien.

Snabbt ökande el- och gaspris har lett till att klimatomställningen ifrågasatts inom EU. Men Tomas Kåberger, professor med inriktning på energifrågor, menar att de som räknar på saken ändå fortsätter att satsa på förnybar energi.

En politiker som ifrågasätter klimatomställningen är den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Enligt nyhetstjänsten Bloomberg sa han så här om en uppdatering av EU:s klimatlagstiftning Gröna given under ett EU-möte i Slovenien 6 oktober:

– Problemet för Ungern är den nya lagstiftningen som innebär en indirekt skatt för ägare av lägenheter, hus och bilar, sa Viktor Orbán enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

Kommentaren fälldes under en diskussion om kopplingen mellan de skenande priserna och klimatomställningen.

Till det kommer att flera länder inom EU också vidtagit åtgärder som konkret gynnar fossilt bränsle. I Frankrike har priset på el och naturgas frysts efter ett beslut av regeringen, till exempel.  Frankrike och andra länder har även infört subventioner av energiräkningar, vilket ofta innebär stöd för fossilt bränsle.

Ett antal länder motsätter sig nu också att förslaget handeln med utsläppsrätter ska omfatta fler områden, med hänvisning till att livet då blir för dyrt för låginkomsttagare.

Bättre att skynda ändå

Men energiprofessorn Tomas Kåberger, även medlem i Klimatpolitiska rådet, menar att de höga energipriserna under hösten snarare talar för motsatsen. För det är till stor del priset på fossila bränslen som ligger bakom de nuvarande problemen.

– Det här är ytterligare ett skäl att skynda på avvecklingen av kol och naturgas, säger Tomas Kåberger. 
Han berättar att de som räknar på saken, som investerare till exempel, har kommit fram till att fossilt är på väg ut och förnybart på väg in. För teknikutvecklingen har gjort att förnybara energislag blir alltmer konkurrenskraftiga.

– Jag har talat med några globala finansiella aktörer som har sett det här som ett tillfälle att investera i förnybart. Strax innan den här intervjun talade jag med en amerikansk investeringsfond som vill gå in i ett projekt för biodrivmedel och elproduktion med förnybart, berättar han.

Han tror inte att de som förbereder mötet i Glasgow kommer att påverkas, i alla fall inte bland tjänstemännen.

Faran inte över

Var politiken landar är en annan fråga.

– Stora ekonomiska intressen är beroende av fossila flöden och de kan finansiera politiska kampanjer, säger han.

Det går därför inte att helt avvisa faran för en omsvängning i klimatpolitiken.

– Det finns en risk för att politiken påverkas. Men man ska inte underskatta verkligheten. Den som satsar på förnybar teknik nu kommer att vinna ekonomiskt och de som försöker fördröja omställningen kommer att förlora på det, säger Tomas Kåberger.

Viktor Orbán fick för övrigt svar på tal i Slovenien. Nederländernas premiärminister Mark Rutte sa att den ungerske ledaren hade fel om kopplingen mellan klimat och skenande energipriser. Och strax därefter klubbade Europeiska unionens råd ett förslag om snabbare klimatarbete inför det stora klimatmötet i Glasgow i november.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV