Små jordbrukare producerar 31 procent av världens mat. Men många av dem går hungriga. Världens livsmedelssystem måste förändras, skriver FN:s jordbruksprogram Ifad i en ny rapport.
I veckan höll FN för första gången någonsin ett digitalt toppmöte om hållbara livsmedelssystem. Samtidigt bojkottade grupper som representerar tusentals småskaliga bönder och ursprungsbefolkningar mötet och organiserade istället sitt eget möte för att protestera mot vad de beskriver som storföretagens kontroll över mat och jordbruk.
I en debattartikel i The Guardian skriver representanter för små lantbrukare att mötet kapats av mäktiga företagsintressen och stärker matsystem som gynnar stora producenter.
“Ett legitimt möte bör sätta de hungriga och marginaliserade, jordlösa bönder, jordbruksarbetare, ursprungsbefolkningar, fiskare, landsbygdskvinnor, ungdomar, landsbygdsmänniskor vid rodret för dagordningen i de radikala förändringarna av våra livsmedelssystem ”, säger Razan Zuayter, global medordförande för People’s Coalition on Food Sovereignty (PCFS) i ett pressmeddelande.
Orättvist, otillräckligt, ineffektivt
I samband med FN:s toppmöte släppte FN: s internationella fond för jordbruksutveckling Ifad, en ny rapport. Dr. Jyotsna Puri, biträdande vice ordförande för Ifad:s strategi och kunskapsavdelning, har lett arbetet med rapporten. Hon beskriver dagens matsystem som orättvist, otillräckligt och ineffektivt.
– För det första är det orättvist. Småskaliga bönder som producerar en tredjedel av den totala maten vi äter är de som vanligtvis går undernärda. De kan inte få tillgång till näringsrik mat.
Dagens matsystem har misslyckats med att göra näringsrika dieter tillgängliga, skriver Ifad. Minst tre miljarder lider av undernäring, näringsbrist eller har blivit överviktiga. Mellan 720 och 811 miljoner människor i världen gick hungriga 2020, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO.
– På ena sidan har vi en överproduktion, men på den andra sidan har vi undernäring, brist på näringsämnen samt fetma. Så det är tydligt att något inte fungerar, säger Jyotsna Puri.
Fokus behöver skiftas
Enligt rapporten måste dagens matsystem förändras så att det levererar näringsrik mat till alla på ett mer hållbart sätt. Den argumenterar bland annat för att fokus bör skifta från att producera mat med högt kaloriinnehåll till föda som innehåller mer näring och ökat stöd till småskaliga lantbrukare.
– Vi måste börja låta regeringar internationella organisationer och företag erkänna att det är värdet på den lilla bonden med mångfalden och motståndskraften som han eller hon ger som vi verkligen måste dra nytta av om vi vill förbli motståndskraftiga, om vi vill vara rättvisa, om vi vill vara hållbara, säger Jyotsna Puri.
Ifads rapport rekommenderar större investeringar i små- och medelstora gårdar.
– Småskaliga producenter producerar mer än 30 procent av maten. Det är de människorna vi inte värnar, säger Jyotsna Puri.
I många länder i Asien, Afrika och Latinamerika arbetar en fjärdedel av befolkningen inom småskaligt jordbruk, många unga och kvinnor, enligt Ifad. Regeringar världen över kan göra mer för att förbättra matsystemen, säger Jyotsna Puri. Enligt henne är ett första steg att beslutsfattare låter den verkliga kostnaden att producera lokalt inkluderas i priset.
– Det finns för närvarande en enorm maktobalans i sättet vi värderar våra produkter. Global mat kostar tio biljoner dollar, men priset för det är åtta biljoner. Skillnaden på två biljoner är kostnaden för den skada som för närvarande orsakas på mark, mark och luft till följd av ohållbara metoder som vi inte prissätter för närvarande. Vi måste börja prissätta det