Älska skogen. Wordpoetry och musik under midnattssolen. Det är några av de aktiviteter som nätverket Edda Sverige bjudit på under två dygn i Jokkmokk i en önskan om att öppna upp för det nya som de menar behövs för en hållbar utveckling.
Kvinnor från olika delar av landet samlas i Edda och mellan just orterna Järna och Jokkmokk, som flera i nätverket kommer ifrån, finns vad en av medlemmarna Madeleine Söderström, kallar en puls. Det är en av anledningarna till evenemanget i Jokkmokk för att fira sommarsolståndet. En annan anledning är den viktiga skogen i området.
– Skogen här är Skandinaviens största skogsbälte och det här är en urviktig bygd på flera sätt, säger Madeleine Söderström.
I området finns olika konflikter runt skogen och med sitt arbete försöker kvinnorna i Edda vara en bro mellan mellan de olika intressen som finns. En av aktiviteterna var därför skogsvandringen, Älska skogen, som genomfördes under söndagen. Utgångspunkten var frågan: Vad händer om vi bara älskar skogen allihop?
Under vandringen möttes deltagarna av snitslar, men istället för de plastband som används för att markera träd som ska tas ner, pryddes träden av knypplade band med hjärtmönster.
– Snitslar kan vara skrämmande för en del, så vi tänkte att vi skulle göra något annat och så hittade vi knypplade hjärtband som vi satte upp i olika träd för att visa att vi älskar skogen. Men också för att visa att vi kan behandla skogen på ett annat sätt om vi vill, säger Madeleine Söderström.
Under skogsvandringen deltog personer i alla åldrar, från barn i nioårsåldern till personer över 80 år.
Programpunkterna lockar både skogsägare, samer, personer som bara vill lyssna på musik, gamla och unga, berättar Madeleine Söderström. Detta är också en del i nätverkets intention; att öppna upp för de som önskar ta del av deras samskapande på något eller flera sätt. Och sommarsolståndet liksom själva midnattssolen och de traditioner som finns runt denna tid på året är viktiga.
– Den här ljusa tiden behövs när vi ska skapa tillit till varandra, säger Madeleine Söderström och tillägger:
– För min del handlar det om att skapa ett utrymme där olika människor möts och där vi hittar det som är för den framtid vi vill ha. En framtid där vi tar hand om vattnet, varandra och det samhälle vi vill skapa. Här uppe är det väldigt starkt och skört mellan olika viljor i skogsfrågan, därför försöker vi skapa ytor där vi kan mötas och bara vara, lyssna på varandra och ha roligt.
Under måndagkvällen bygger temat på att kvinnor har haft rösträtt i 100 år och i en framåttanke ställer nätverket frågan: Vad gör vi med nästkommande 100 år?
I eventet fick deltagarna skriva vad de vill med framtiden på lappar varifrån 100 framtidsord och viljor samlades ihop till ett wordpoetry. Under kvällen gav sedan Elin Teilus en konsert som hon kallar 101 toner, som en symbol för de kommande 100 åren. Och strax innan midnattselden tänds ringer LFT:s första volontärreporter Aili Lundström, nio år, upp för att beskriva stämningen på plats:
– Här är det toppen! Det har varit sånger, några av låtarna gjorde att jag ville dansa. Att knyta band runt träden var sisådär, det gick för fort. Nu vill jag tända brasan, säger Aili Lundström och lämnar över luren till sin mamma Siri Lundström:
– Det har kommit 95 personer, allt är glittrande superhärligt och midnattssolen tittade fram och lyste rakt på scenen när Elin Teilus sjöng, säger Siri Lundström.