Startsida - Nyheter

Radar

Ökad risk för barnarbete i kakaoodlingar

Kakaobönor odlade i Elfenbenskusten, där uppemot 1,6 miljoner barn mellan 5 till 17 år arbetar med kakao.

Risken för barnarbete på kakaoodlingarna i Västafrika har ökat på grund av ett kraftigt prisras på kakao. ”Nu behöver branschen agera för att värna barnens rättigheter”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Elfenbenskusten står, tillsammans med Ghana, för 70 procent av den globala kakaoproduktionen. Det är också här vi i Sverige till största del importerar kakao från.

I landet arbetar nästan 1,6 miljoner barn mellan 5 till 17 år med kakao – vilket är lika många barn som finns i den åldersgruppen i hela Sverige. Arbetet i kakaoodlingarna är ofta farligt för barnen, som får använda  macheter och bära tungt. Dessutom utsätts de för farliga kemikalier.

Barnarbetet ökar när kakaopriset minskar

Det är Elfenbenskustens regering som bestämmer kakaopriset som utländska köpare ska betala och de har nu beslutat att sänka priset med 25 procent. Det innebär att kakaoodlare som redan lever under fattiga förhållanden får ännu mindre betalt. Det i sin tur leder till ökat barnarbete. 

– Historiskt sett, till exempel under den ekonomiska krisen på 90-talet, har prisras på kakao inneburit att färre barn går i skolan. Nu behöver branschen agera för att historien inte ska upprepa sig, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, i ett pressmeddelande.

100 000 chokladbollar

Samtidigt kan vi som konsumenter i Sverige agera. En undersökning från Kantar Sifo visar att sju av tio svenskar skulle välja bort favoritchokladen om de visste att den producerats med hjälp av barnarbete.

Organisationen Fairtrade Sverige uppmärksammar nu också arbetsvillkoren på kakaoodlingarna genom att bjuda in till en chokladbollsutmaning i helgen. Målet är att baka 100 000 chokladbollar på Fairtrade-märkt kakao – för alla barns rätt att gå i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV