Miljöpartiet vill att barn till svenska IS-kvinnor i Syrien ska föras hem tillsammans med sina mammor. Men regeringen har inte ändrat linje, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Regeringen har inte ändrat uppfattning. Vi har samma position som förut, säger han till TT.
– Det vill säga att vi inte siktar på att repatriera vuxna människor som rest ner till de här områdena för att delta i IS-aktiviteter.
Flera svenska kvinnor med barn sitter fängslade i lägren al-Hoj och Roj i Syrien på grund av misstänkta kopplingar med terroriststämplade IS.
Regeringen har agerat för att försöka få hem barnen till Sverige, men inte mammorna. Föräldralösa barn har kunnat föras tillbaka från Syrien.
MP har svängt
Miljöpartiet har nu svängt i frågan och vill ta hem både kvinnor och barn, till skillnad från bara barnen vilket varit linjen tidigare, rapporterar SR:s Ekot.
– Det funkar inte att att barnen är kvar där nu så länge och läget är låst på det sättet. Då måste vi göra så att även mammorna kommer med barnen till Sverige, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till Ekot.
Sverige har tidigare fått kritik av bland annat FN för att inte ta hem de runt 30-talet svenska barn och 20-talet kvinnor som enligt UD finns i lägren.
al-Hol-lägret är ursprungligen byggt för några tusen människor, men hyser i dag runt 60 000 – merparten av dem kvinnor och barn. Levnadsförhållandena beskrivs som undermåliga med brist på mat och vatten och stor risk för radikalisering.
Damberg: Respekterar kurdisk vilja
TT: Är inte enda sättet att få hem barnen också att ta hem mammorna?
– De här mammorna har fått erbjudande att på frivillig grund skicka barnen till Sverige. Det har de inte velat göra, säger Damberg.
Han påpekar också att det kurdiska regionala självstyret i Syrien, som styr över området där fånglägren finns, är månt om att kunna utreda och döma för de brott IS begått.
– Det kurdiska regionala självstyrets uppfattning är att de inte vill skilja barn från föräldrar och att föräldrar i första hand ska utredas och dömas för eventuella brott och det förhållningssättet respekterar Sverige, säger Damberg.