I Sverige gör vi av med så mycket som 140 liter vatten per person och dygn medan många andra länder i Europa gör av med betydligt mindre – 100 liter per person och dygn. Nu startar en kampanj för att minska användningen av dricksvatten.
Den nationella kampanjen för en mer hållbar vattenanvändning drivs av drygt 110 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer från storstadsregionerna.
– De flesta svenskar tror att vatten är en oändlig resurs som alltid finns tillgänglig i kranen, men så ser verkligheten inte ut längre, säger Marie Nordkvist, kommunikationschef på Sydvatten i Skåne i ett pressmeddelande, en av organisationerna som är med i kampanjen.
På flera håll i landet är det på varma sommardagar risk för vattenbrist och kommunerna når maxkapacitet på vattenverken. Sommaren 2018 var risken för vattenbrist stor, då torkan i kombination med hög förbrukning fick vattenverken att bli hårt ansträngda.
"Omodernt" att slösa på vatten
Även Norrvatten med kommuner norr om Stockholm, Stockholms stad, kommuner runt Mälaren och Göteborgs kommun betonar att vi behöver spara in på dricksvattnet. Bakom kampanjen står branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Många andra länder i Europa gör av med 100 liter vatten per person och dygn, varför ska vi i Sverige göra av med så mycket som 140 liter? Det känns faktiskt lite omodernt att slösa på dricksvatten. Att använda vattnet på ett hållbart sätt ska vara det nya normala, säger Per Dalhielm, VD på Svenskt Vatten.
Svenskt Vatten hoppas att kampanjen ska ha samma genomslag som tidigare nationella kampanjer som Håll Sverige Rent och Panta Mera.