Irans regering avvisar en stegvis nedmontering av sanktionerna mot landet. Krav på att alla sanktioner tas bort framförs inför ett möte i Wien i Österrike, där samtal ska hållas om hur kärnenergiavtalet från 2015 ska kunna återupplivas.
Positionerna ser låsta ut inför veckans möte i Wien om det globala kärnenergiavtalet från 2015.
Överenskommelsen har fört en vacklande tillvaro sedan 2018 då USA:s dåvarande president Donald Trump backade ur det och återinförde sanktioner mot Teheran.
USA:s nya president Joe Biden har dock lovat att landet ska återansluta till avtalet, som syftar till att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen genom bland annat insyn i landets atomenergiprogram.
USA: fokus på Irans agerande
Irans regering kräver nu att alla USA-sanktioner hävs för att Iran omigen ska acceptera avtalet, rapporterar den statskontrollerade och engelskspråkiga iranska nyhetsförmedlaren Press TV med hänvisning till Said Khatibzadeh, talesperson för Irans utrikesdepartement.
Men Jalina Porter, talesperson för USA:s utrikesdepartement, sade så sent som i fredags att fokus för samtalen i Wien är vilka åtgärder Iran kommer att behöva vidta för att agera i enlighet med kärnenergiavtalet.
Det planerade mötet i Wien kommer inte innehålla några direkta bilaterala samtal mellan företrädare för USA och Iran, men det blir indirekta samtal med så kallad skytteldiplomati.
Siktet är inställt på att nå en uppgörelse inom två månader, enligt EU-källor, inför det att Iran går till allmänna val i juni.
Fakta: Biden vill återuppliva kärnenergiavtalet
Det är tre år sedan USA lämnade kärnenergiavtalet, varpå den då sittande presidenten Donald Trump återinförde sanktioner mot Iran. Iran i sin tur har därefter vidtagit åtgärder inom landets kärnenergiprogram i strid med avtalet.
President Joe Biden, som tog över makten i Vita huset efter Trump i januari i år, har som uttalat mål att återuppliva avtalet. Men detta ska inte ske villkorslöst. USA har tidigare bland annat krävt att Iran försätter fängslade amerikaner på fri fot och tillåter dem att återvända hem till USA.
Förutom Iran och USA ingår Kina, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien i den grupp länder som slöt det globala kärnenergiavtalet 2015.
Avtalet bygger på att USA och andra avtalsparter häver sanktioner mot Iran i utbyte mot begränsningar för och bantning av Irans kärnenergiprogram. Detta för att begränsa möjligheten för Iran att utveckla egna kärnvapen.