Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

På Gyttorpsskolan i Örebro län kan du få trädgårdsinspiration och samtidigt passa på att byta fröer och plantor den 24 april.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Norrland

Söndag 2 maj

Permakultur i trädgården
UMEÅ. Kursen hjälper dig att hitta mer hållbara sätt att ta hand om din trädgård och fokus ligger på att odla mer ätbart. Fyra träffar utomhus i maj och juni om grunderna i permakultur och olika angreppssätt och tekniker.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Sävar, Umeå
Kostnad: 950 kr
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vasterbotten/kurser/permakultur-i-tradgarden-66228

Svealand

Söndag 18 april

Svampodling för nybörjare
GARPENBERG. Lär dig att odla matsvamp genom att inokulera på färska stockar som du får ta med dig hem och testa några andra metoder. Kursledare är David Roxendal, en av grundarna till Permakultur Stjärnsund med mångårig erfarenhet av svampodling.
Tid: 9.00–15.00
Plats: Humble habitat, Brattfors 104, Garpenberg, Dalarna
Kostnad: 1 200 kr
Info och anmälan: www.facebook.com/events/197833898691955

Lär dig odla matsvamp i Garpenberg tillsammans med kursledaren David Roxendal. Foto: Janerik Henriksson/TT

Lördag 24 april

Trädgårdsinspiration och fröbyte
GYTTORP. Med utgångspunkt i permakulturskolgården får du inspiration om hur du kan se på din trädgård, din balkong eller ditt fönsterbräde som en del av naturens ekosystem. Ta gärna med fröer och plantor att dela eller byta med andra, och/eller trädgårdshandskar om du vill arbeta praktiskt i trädgården.
Tid: 10.00–13.00
Plats: Gyttorpsskolan, Karl IX:s väg 3, Gyttorp, Örebro län
Info: www.studieframjandet.se/orebro-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/april/tradgardsinspiration-och-frobyte-vid-gyttorps-skoltradgard

Lördag 8 maj

Tälj enkelt till köket
VÄSTERÅS. Vill du lära dig att tälja enkla saker till köket som påsklämmor, smörknivar eller ätpinnar? Eller är du van täljare och vill tälja tillsammans med andra? Lär dig grundläggande täljgrepp, få insikter i ämnet du täljer i och tips på hur du slöjdar säkert. Inga förkunskaper krävs.
Tid: 12.00–16.00
Plats: Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2, Västerås
Anmälan: Till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se. Ange aktivitetsnamn, datum, ditt namn, e-postadress samt mobilnummer.
Info: hemslojden.org/activity/talj-enkelt-till-koket-2-2

Lär dig att tälja smörknivar till köket. På Västmanlands läns museums kurs får du grundläggande täljknep och tips. Foto: Anders Wiklund/TT

Götaland

Söndag 18 april

Skyfallshantering i Lund
LUND. En cykeltur med besök och information om skyfallshantering, alltså lösningar som gör det möjligt att ta emot ovanligt mycket regn på en gång, ledd av Tim Delshammar från VA Syd.
Tid: 10.00
Plats: Samling vid Geocentrum på Helgonavägen, mitt emot Gerdahallen, i Lund
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/skyfallshantering-i-lund

Måndag 3–lördag 8 maj

Hållbarhetsvecka
LUND/ONLINE. Lunds universitet och Lunds kommun bjuder in till hållbarhetsvecka med diskussion och handling, allvarliga frågeställningar och hoppfulla framtidsvisioner. Program kommer.
Plats: Online och utomhus, Lunds kommun
Info: www.hallbarhet.lu.se/hallbarhetsveckan

Lördag 8 maj

Framtidsverkstad om dagens paradigmskifte
SKÅNE TRANÅS. Vill du medskapa en hållbar framtid? Ta avsked av det konsumerande industrisamhället och blicka framåt mot det ideella kunskapssamhället med hjälp av inspiration, övningar och kunskap. Karin Malmgren leder verkstaden utifrån sina nya bok Systemstopp – Omstart för en hållbar framtid.
Tid: 10–16.30
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås, Österlen
Kostnad: 890 kr inkl vegansk lunch, fika och bok
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-paradigmskifte-2021

Hela landet

Onsdag 31 mars–onsdag 28 april

Självhushållning och hållbar livsstil
ONLINE. En webbkurs med tio träffar för nybörjare om självhushållning, odling, permakultur, hållbarhet, avlopp, renovering och lerbygge med Ylvali Falk Groblad och Dagar Groblad.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Online via Zoom
Kostnad: 1 200 kr
Info och anmälan: www.studieframjandet.se/kronobergs-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/mars/onlinekurs-i-sjalvhushallning-och-hallbar-livsstil2

Måndag 12 april–fredag 18 juni

Kurs om orädda städer
ONLINE. Utifrån antologin Orädda städer, om en ny internationell rörelse för städer baserade på gemensam välfärd och deltagande demokrati, undersöker kursdeltagarna hur de kan jobba för förändring lokalt där de bor. Halvfart.
Tid: Lördagar 14.00–17.00 resp. tisdagar 18.30–20.30
Plats: Distans/Färnebo folkhögskola
Kostnad: 200 kr + kurslitteratur
Info och anmälan: Senast 28 mars på farnebo.se/kurser/oradda-stader

Lördag 17 april

Prylbytardagen
HELA LANDET. Om pandemin tillåter genomförs Prylbytardagen på många platser, där människor byter saker, fröer eller sticklingar.
Platser: Rådhuset vid Stora Torg, Kristianstad 11.00–15.00; Slånbärets kvarterslokal, Lillestadsvägen 99, Växjö 13.00–17.00; med flera
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender

Måndag 19–onsdag 21 april

Mänskliga rättighetsdagarna online
ONLINE. Över 100 programpunkter på temat Mänskliga rättigheter – en fråga om var du bor? Några medverkande är Leilani Farha från dokumentären Push, Richard Wilkinson, medförfattare till boken Ojämlikhetsanden, samt ministrarna Per Bolund och Amanda Lind. Flera seminarier handlar om klimaträttvisa.
Tid: 10.00–17.00
Plats: Online
Kostnad: Från 145 kr, skolklasser gratis
Info och anmälan: www.mrdagarna.nu

Lär dig mer om vilken roll bina spelar i jordbrukslandskapet. Foto: Elise Amendola/AP/TT.

Onsdag 21 april

Bin, biologisk mångfald och samverkan
ONLINE. Vilken roll spelar bina i det moderna jordbrukslandskapet? Vilka hot finns mot bina? Vilka naturvårdsinsatser görs och vad kan vi som privatpersoner och skolor göra för att hjälpa bina? Med författaren och journalisten Martin Emtenäs, forskare, Trafikverket och Naturskyddsföreningen.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: v-a.se/events/bin-ingen-bisak-ett-webbinarium-om-bin-biologisk-mangfald-och-samverkan

Onsdag 21 april

Film och samtal: Om skogen
ONLINE. Kalmar konstmuseum visar filmen ”Om skogen – kampen om Sveriges sista naturskogar” och presenterar ett digitalt panelsamtal med filmskaparna och experter inom området.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Online via Zoom
Info: www.kalmarkonstmuseum.se/event/om-skogen-digital-filmvisning-och-panelsamtal
Anmälan: Till info@kalmarkonstmuseum.se

Omställningskafé om tidernas fartfest
ONLINE. Författaren Björn Forsberg berättar om hur vi blev en fartfyllt massmobil värld och hur en fossilfri framtid kommer förändra vår mobilitetskultur i grunden.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/omstallningscafe-tidernas-fartfest–var-fossilfria-framtid–77520/

Torsdag 22 april

Från likgiltighet till handlingskraft
ONLINE. Projektet Klimatprata bjuder in till en av sina mest populära träningar i klimatsamtal. Med hjälp av rollspel och dialogövningar får du träna på att förvandla likgiltighet inför klimatkrisen eller ens egna ansvar till handlingskraft och engagemang.
Tid: 15.00–17.00
Plats: Online via Zoom
Info: www.facebook.com/events/128117502479263
Anmälan: forms.gle/LL9K2xa6qLeHrTWJA

Isabella Lövin (MP) diskuterar cirkulär ekonomi. Foto: Jessica Gow/TT

Tisdag 4 maj

Cirkulär ekonomi – botemedel eller bromsmedicin?
ONLINE. Vad betyder egentligen cirkulär ekonomi, varför har det blivit så populärt och till vilken grad kan det användas som en strategi för att hålla vår civilisation inom planetens gränser? Med bland andra Isabella Lövin (MP) och forskaren Karin Bradley.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Online
Info: www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/cirkular-ekonomi-botemedel-eller-bromsmedicin
Anmälan: Senast 2 maj via shorturl.at/chrA7

Onsdag 5 maj

Skapa en levande och fruktbar jord
ONLINE. Gödsling och jordförbättring är nycklarna till fina skördar och en prunkande trädgård. Om jord och hur du genom att tillföra olika sorters näring och mikroorganismer kan göra den bättre samt hur du bäst gör det under året. Med Lena Israelsson, kolonist, journalist och författare.
Tid: 18.00
Plats: Online via Teams
Info: www.studieframjandet.se/vastmanlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/maj/skapa-en-levande-och-fruktbar-jord

Hur gör man för att få så här fina jordgubbar? Lena Israelsson ger tips om konsten att skapa en levande och fruktbar jord. Foto: Jonas Ekströmer/TT

7 maj–29 augusti

Permakulturdesign i Skåne
SKÅNE. På en certifieringskurs i permakultur lär du dig permakulturens grunder med fokus på praktisk tillämpning. Föreläsningar varvas med praktiskt arbete, diskussioner, studiebesök och grupparbeten. Huvudlärare är Maria Svennbeck.
Platser: Online samt Botildenborg i Malmö, ekobyn i Baskemölla, Sophiaskolan i Rörum, Jona Elfdahl i Gärsnäs, Holma Folkhögskola i Höör
Kostnad: 6 500 kr + mat och boende
Info och anmälan: holisticgardening.se/kurser.html

Måndag 10 maj

En kväll om lin
ONLINE. Projektet En kvadratmeter lin pågår för fullt runt om i landet, där deltagarna får frö och odlingsinstruktioner. Föreningen Hemslöjden lyfter fram några aktuella röster om lin och linne. Mer utförligt program kommer.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Online via Zoom
Info: hemslojden.org/activity/mandagssamtalet-lin

Nationellt projekt med frö och odlingstips. Foto: Helena Landstedt/TT. 

Tisdag 11 maj

Rättvis klimatomställning
ONLINE. Klimatriksdagen bjuder in till föredrag och frågestund med professor Staffan Laestadius om en ny svensk modell för snabb och rättvis omställning mot ett post-fossilt samhälle.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Online via Zoom
Info och anmälan: www.facebook.com/events/1649798898541670

Längre fram

Torsdag 15 maj–lördag 17 maj

Tiny house i Skåne
Tiny houses blir allt mer populära för att gynna naturen, klimatet, plånboken och själen. I kursen behandlas alla delar i byggprocessen: hur du planerar och ritar ditt hus, lösningar för vatten, el och värme samt olika naturvänliga material du kan använda.
Kursen erbjuds även den 15–17 oktober.
Tid: 16.00–16.00
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 2 400 kr inklusive mat
Info och anmälan: www.ecotopia.se/sv/kalendarium-2021/kurs-bygg-hallbart-tinyhouse-2021

Tiny House är ett litet hus som ofta byggs på hjul för att det lätt ska kunna transporteras. Foto: Trons/TT. 

Tisdag 18 maj

Kvalitetsskogsbruk – hur gör jag?
LESSEBO. Vill du få fram virke av hög och jämn kvalitet i din skog? Denna kurs handlar om hur du brukar din skog med virkeskvaliteten i åtanke med hjälp av hyggesfritt skogsbruk.
Tid: 9.00–17.00
Plats: Jossans café, Lessebo, Småland
Kostnad: 1450 kr plus moms inklusive lunch och fika
Info: plockhugget.se/product/kvalitetsskogsbruk-18maj
Anmälan: Senast 8 maj på forms.gle/diBtvVAeHFd9HEAQA

Onsdag 26–fredag 28 maj

CO2-budget 2021
ONLINE. En ny konferens om lokala koldioxidbudgetar som sammanför kommuner, regioner, forskare, klimatengagerade organisationer och allmänhet.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Online
Kostnad: från 300 kr, gratisbiljetter finns
Info och anmälan: www.co2-budget.com

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV