Den svensk-bahrainska människorättsaktivisten Mohammad Habib al-Miqdad är dömd till livstids fängelse för att ha protesterat fredligt i Bahrain för tio år sedan. Han har torterats, är svårt sjuk och hotas nu av spridningen av covid-19, uppmärksammar Amnesty.
Situationen för de mänskliga rättigheterna i gulfstaten Bahrain har länge varit mycket allvarlig, enligt Amnesty. 2010-2011 samlades tusentals människor för fredliga demonstrationer mot landets auktoritära styre. Regeringens svar var dock våldsamt med massgripanden och tortyr av bland annat oppositionella och människorättsförsvarare.
Sedan protesterna för tio år sedan har Bahrains ledning aktivt arbetat mot en demokratisk utveckling i landet, menar Amnesty.
– Oppositionspartier har förbjudits, den enda oberoende nyhetsstationen har stängts ner och nya lagar har ytterligare krympt utrymmet för politiskt deltagande. Ledarna för de fredliga protesterna under 2011 hålls fortfarande fångna under svåra förhållanden, säger Lynn Maalouf, Amnesty Internationals biträdande regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika.
Har utsatts för tortyr
Bland de fängslade är Mohammad Habib al-Miqdad, svensk-bahraininsk människorättsaktivist och shiitisk präst. Han är sjuk och har haft svåra smärtor efter att ha utsatts för tortyr. Han har också nekats att träffa sin advokat och hotas nu dessutom av spridningen av covid-19, enligt Amnesty.
– Amnesty har länge arbetat för att han och andra frihets- och människorättskämpar ska släppas fria, och också arbetat för att Bahrain ska respektera de mänskliga rättigheterna i stort, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.
Amnesty vill uppmärksamma omvärlden på Mohammad Habib al-Miqdads situation i samband med att biltävlingen Formel 1 hålls i Bahrains huvudstad Manama i slutet av mars. Inför tävlingen startar organisationen ett upprop där kungen i landet uppmanas att frige Mohammad Habib al-Miqdad och de övriga tio människorättsaktivisterna som frihetsberövades vid samma tillfälle.