Startsida - Nyheter

Radar

Amnesty: massaker i Etiopien kan vara brott mot mänskligheten

Flyktingar från Tigray-området i norra Etiopien i ett flyktingläger i Sudan.

Eritreanska trupper i Tigray-regionen i Etiopien har systematiskt dödat hundratals obeväpnade civila i slutet av november 2020. I en ny rapport kallar Amnesty International händelsen en massaker, och menar att den kan utgöra brott mot mänskligheten.

Den 19 november 2020 tog etiopiska och eritreanska militära styrkor kontroll över staden Aksum i en storskalig offensiv, där civila dödades och fördrevs under urskillningslös beskjutning. Under de nio följande dagarna var den eritreanska militären inblandad i en utbredd plundring av civil egendom och utomrättsliga avrättningar, enligt Amnesty. 

— Det här dådet är bland det absolut värsta som har dokumenterats hittills i konflikten, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika i ett pressmeddelande. 

– Etiopiska och eritreanska styrkor har begått flera krigsbrott under offensiven för att ta kontroll över Aksum. Utöver detta har eritreanska trupper under sin hänsynslösa framfart systematiskt och kallblodigt dödat hundratals civila, vilket ser ut att utgöra brott mot mänskligheten, fortsätter han. 

Gatorna fylldes med kroppar

I rapporten har Amnesty pratat med överlevare och vittnen som berättar om hur eritreanska styrkor godtyckligt sköt mot civila, gick från hus till hus i sin jakt på offer, och hur gatorna i Aksum fylldes med döda kroppar. Eritreanska soldater sköt mot alla som försökte flytta på kropparna efter de som dödats. 

Satellitbilder styrker uppgifter om urskillningslös beskjutning och massplundringar, och fastställer också tecken på massgravar nära två av stadens kyrkor.

– Amnesty kräver nu att det tillsätts en FN-ledd utredning om de grova övergreppen som ägt rum i Aksum. De som misstänks vara ansvariga för krigsbrott eller brott mot mänskligheten måste ställas till svars, och de efterlevande måste kompenseras, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

Amnesty kräver också att den etiopiska regeringen ska ge fritt tillträde i hela Tigray för humanitär hjälp, människorättsorganisationer och media.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV