Att utebli från omröstningar i riksdagen ger i dag inga konsekvenser för ledamöterna, en fråga som har diskuterats flera gånger förut.
Nu ska riksdagsstyrelsen lägga fram ett förslag om att ändra riksdagsordningen, vilket den parlamentariska kommitté som utrett riksdagens arbete föreslagit, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tanken är att reglerna ska skärpas från och med årsskiftet.
Då ska riksdagsledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet kunna få betala tillbaka delar av arvodet på på 69 900 kronor i månaden. Det gäller enligt förslaget ledamöter som är frånvarande vid minst 60 procent av voteringarna under ett halvår. Efter tre månader får ledamoten en varning, och om ingen förändring sker kan arvodet krävas tillbaka.
Samtliga åtta riksdagspartier står bakom förslaget.
– Det är klart att de är viktigt att politiker har samma regelverk som man har om man är på arbetsmarknaden. Det förväntas att man fullföljer det man har tagit på sig att göra, för att också få ersättning för det, säger Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, till radion.
Ett beslut i frågan väntas fattas i höst.