Nu ska en stor butik i Stockholm bli självförsörjande på sallat och örter, som skördas på plats till kunderna och butikens restaurang. Med hjälp av ett food-tech bolag installerar butiken vertikala odlingssystem som är utrustade med LED-lampor.
De 20 odlingsskåp som nu installeras i Coop i Hagastaden strax norr om Stockholm kan skötas helt av butikens egen personal.
Redan 2018 lanserade livsmedelskedjan odlingsskåp i sina butiker i Danderyd, Åkersberga och Bromma. Nu har tekniken utvecklats tekniskt, med fler sensorer och andra innovationer.
– Med odling i butik flyttar vi kunden närmare matproduktionen och sätter upplevelse i centrum. Hållbart, närodlat, nyskördat. Det här är en naturlig del av framtidens matbutik. Intresset är stort för denna innovation, säger Robin Lee, VD för food-techbolaget Grönska Stadsodling i ett pressmeddelande.
Behövs ingen besprutning
Odlingen i Stockholmsbutiken kommer till att börja med innefatta olika örter och sallater, odlade i komposterbara krukor med pappersförpackningar. Så småningom påbörjas även odling av jordgubbar bland annat.
Att odla direkt i butiken förekommer även i andra delar av landet, till exempel hos Ica Maxi i Halmstad. Där odlar butiken tillsammans med ett lokalt food tech-bolag salladssorter, bladgrönsaker och örter i en odlingscontainer på 30 kvadratmeter.
Den slutna odlingsmiljön innebär att det inte finns något behov av besprutning, enligt butiken. Den avancerade LED-teknologin gör att de kan odla lika mycket plantor på ett år som det i normala fall skulle krävas 8 000 pallkragar till och använda 90 procent mindre vatten, menar de.
Energikrävande
Enligt en studie från Svenska miljöinstitutet IVL från 2018, där forskarna gjort livscykelanalyser av ett vertikalt odlingsföretag i Stockholm, går det dock inte att ge ett enkelt svar på om vertikal odling verkligen är en miljövinst.
Odlingarna är visserligen skyddade från kyla, skadedjur och bakterier i någon mån, de läcker inte näring eftersom systemen är slutna, och använder mindre vatten jämfört med konventionell odling. Däremot kräver de mer energi än konventionell odling, i form av konstgjort ljus, i vissa fall uppvärmning, och därtill används ofta plast i odlingskärlen.