En utredning har initierats av EU-parlamentet med anledning av de uppgifter om olagligt våld mot flyktingar som ska ha utförts av EU:s gränspolismyndighet Frontex.
– Det här är en viktig delseger för alla oss som vill sätta stop för våldet vid EU:s gränser och se att ansvariga ställs till svars för olagliga handlingar, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.
Frontex har utsatts för intensiv granskning och politiskt tryck under det senaste året. De anklagas bland annat för att ha deltagit i att stoppa flyktingbåtar vid Greklands kust och tvingat tillbaka dem mot Turkiet, enligt Sveriges Radio. Dessa så kallade pushbacks, är olagliga enligt internationell rätt.
Den tyska tidningen Der Spiegel har videoklipp där en polisbåt drar upp svallvågor och skrämmer bort människor på en gummibåt.
– Jag hade önskat att Frontex och Kommissionen redan tagit sitt ansvar och agerat efter att ha sett alla bilder, filmer och andra bevis mot Frontex, men nu får vi parlamentariker sätta press genom denna grupp istället, säger Malin Björk (V).
Observatörer inte på plats
I en intervju i Euronews uttrycker EU:s migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) oro över anklagelserna mot Frontex och kräver interna förändringar i myndigheten, inklusive dess rapporteringssystem.
– Det är viktigt att klargöra både om det har förekommit några pushbacks som de har deltagit i, men lika viktigt att se till att de har rätt funktion, rätt rutiner, rätt sätt att rapportera, säger hon.
Hon säger att det är ett problem att de 40 rättighetsobservatörer som skulle ha varit på plats i början av december fortfarande inte är det.
Ylva Johansson uppmanar myndighetens styrelse och verkställande direktör, Fabrice Leggeri, att bemöta anklagelserna och presentera rekommendationer för att förbättra byråns verksamhet.
"Behövs ett starkt Frontex"
– Det är av yttersta vikt att det inte finns någon skugga av tvivel i denna byrås funktion. Vi behöver verkligen ett starkt Frontex. Vi behöver dem för att skydda våra gränser och våra värderingar. Och det får inte finnas utrymme för misstro från medborgarna, från medlemsländerna eller från EU-kommissionen mot Frontex, för det kommer att försvaga myndigheten.
På frågan om EU:s skärpningar i migrationsfrågor kan ha spelat en roll i gränsmyndighetens tillbakavisningarna av flyktingar, svarar Johansson i intervjun att det inte finns någon motsägelse mellan att skydda EU:s yttre gränser och att respektera EU:s grundläggande värderingar.
Utredningsgruppen tillsattes genom ett brett politiskt stöd från vänstern, de gröna, den socialdemokratiska gruppen och högergruppen EPP. Även EU:s antibedrägeribyrå Olaf utreder Frontex.