Den dagliga verksamheten ”Fixarna” i Svängsta, Karlshamns kommun har hittat sätt att spara pengar åt kommunen och samtidigt ge sysselsättning till personer med funktionsvariationer. Hållbarhetstänket är centralt, bland annat samlar man in inkontinensskydd som annars skulle slängas.
– Jag tror faktiskt att vår verksamhet är unik, och självklart är detta något som alla kommuner borde anamma, säger Ulrik Karlsson, stödassistent, i ett pressmeddelande.
Till Fixarnas uppgifter hör att slänga sopor och skräp ifrån olika LSS-boenden, hämta och lämna internpost, leverera mat och mediciner både till LSS- och äldreboenden och köra bokrundor till förskolor.
Men framförallt handlar verksamheten sedan ett år tillbaka om att inventera och leverera inkontinensskydd och annat överblivet sjukvårdsmaterial till kommunens olika boenden.
I Karlshamns kommun är inkontinensskydd gratis för alla som behöver det.
Deltagarna får känna sig betydelsefulla
– När sjuksköterskan Anita Brorsson såg hur mycket inkontinensskydd som slängdes då någon gått bort, beställt fel eller bytte skydd, så sådde hon fröet hos oss att det kunde återanvändas istället för att slängas, säger Ulrik Karlsson.
Fixarna har skapat ett digitalt system där sjuksköterskor inom den kommunala verksamheten och hemtjänsten lägger in hur många inkontinensskydd, kateterpåsar, näringsdrycker, sondmat, skoskydd och skyddsförkläden som kan återanvändas efter ett bortfall, eller annan förändring.
– Vinsterna är inte bara pengar, miljö och hållbar utveckling utan främst att våra deltagare är delaktiga och får känna sig betydelsefulla i sitt arbete, säger Lennart Perbrink, stödassistent.
Sedan 2017 är Fixarna en daglig verksamhet med 14 deltagare och tre anställda. På drygt ett år har de sparat in uppåt en kvarts miljon.