Runåbergs säljer ekologiska fröer och har funnits i snart 40 år. De specialiserar sig på fröer för husbehov, gourmet- och kultursorter som är mindre stryktåliga än fröer för yrkesodling. LFT har pratat med en av medarbetarna, Sivert Stiernebro.
Vad tänker du, som också verkar inom fröbranschen, om det som hänt Lindbloms?
– Det är sorgligt och fruktansvärt för oss alla. Att ge sig på något så fredligt, livsbejakande och livsnödvändigt som fröer är ett brott mot livet självt. Det behövs fler som arbetar med fröer på olika sätt, inte färre, för att vi ska stå stadigt inför framtiden.
Vad är den största utmaningen för en fröförsäljare som er i Sverige idag?
– Myndigheter. Man måste ständigt vara på sin vakt för att försvara sina intressen. Vi vet att inte alla på Jordbruksverket är emot oss, men det är inte lätt att ha EU över sig på det viset.
Kan du nämna något exempel?
– Just nu finns en ny regel om växtpass, som är till för att det ska gå att spåra varifrån ett fröparti kommer om det skulle upptäckas någon sällsynt fröburen sjukdom. Därför skickar vi nu en extra lapp med varje fröpåse, med samma uppgifter som redan finns på påsen. Det måste vara en EU-flagga och uppgifterna stå i bestämd ordning, allt formgivet utifrån myndigheternas krav.
– Även om tanken är god blir det så mycket detaljer och nya rutiner för oss att det blir svårt att hantera rationellt.
Ett annat exempel Sivert Stiernebro nämner är att varenda frösort som säljs i Sverige sedan 2011 måste vara registrerad på EU:s sortlista.
– För att registrera en sort på listan krävs noggrann dokumentation och en avgift. Alla sorter vi säljer måste stå med på listan. Annars blir de ”papperslösa”, de saknar identitetshandlingar och har inte rätt att finnas på marknaden. Alla man talar med tycker det är ganska absurt att grönsaker som odlats i över hundra år ska ha den typen av krav.
Ni skriver på er hemsida att i många länder samarbetar regeringar och jordbruksmyndigheter intimt med multinationella utsädesföretag, hur ser det ut i Sverige?
– Jag känner inte till något sådant fall i Sverige, men inom EU finns en stark fröindustrilobby. Och EU:s direktiv måste svenska myndigheter implementera. Men starkast ställning har storföretagen i fattigare länder med större korruption. I Afrika och Sydamerika kan de ofta göra precis som de tycker för att bli av med konkurrens från småbrukare.
Varför tycker du att det är viktigt med ekologiska fröer och kultursorter?
– Att fröet är ekologiskt odlat betyder att vi skonar fröodlingen från bekämpningsmedel, som annars kan användas i betydligt större mängder än vad som är tillåtet i livsmedelsproduktion. Traditionella sorter är utvecklade och anpassade för sådana förhållanden som råder i ett ekologiskt trädgårdsland.
– Jag ser det som ett kall att bevara frösorter. Fröer är avgörande för vår försörjning och vårt liv på jorden. Och det är viktigt att det finns många olika sorter för att ha många ben att stå på inför framtiden. Inte bara vad som är lönsamt för stunden.
Läs även artikeln ”Fröfirman gick upp i rök – han förlorade allt i branden”.