Tänk om all energi vi gjorde av med blev till vikt som satte sig på kroppen. Då skulle vi svenskar väga runt 30 000 kilo och mer likna dinosaurier än människor, det visar forskning gjord av universitetslektorn Daniel Pargman på KTH.
I projektet ”Från Homo Sapiens till Homo Colossus” använder sig Pargman av ett koncept som utvecklades av miljösociologen William Catton Jr för tre decennier sedan. Det går ut på att människan är lika stor och tung som sitt energifotavtryck.
– Idén är att lista ut hur mycket energi vi använder i vår livsstil och sätta detta i relation till hur mycket energi vi behöver för att ”driva vår kropp” från ena dagen till den andra. Därefter visar tekniken hur stora vi skulle vara ifall vi var enorma varelser som åt all energi som vi använder i vår vardag och livsstil. Att visualisera det ohållbara i detta, säger Daniel Pargman i ett pressmeddelande.
Utöver den energi vi använder i vår vardag har Pargman även tagit med den energi som gått åt till att framställa produkter som vi konsumerar. Utifrån detta kommer han att göra visualiseringar med hjälp av så kallad augmented reality, eller förstärkt verklighet på svenska. I en app ska man kunna se hur man skulle ha sett ut om man till exempel var en fattig ensamstående mamma, eller om man var en högt uppsatt chef som flög flera gånger i veckan.
I projektet ingår även konstnärer som ska utforska de frågor som projektet väcker med artistiska medel. Detta kommer sedan att visas i en utställning på Färgfabriken i Stockholm med titeln ”Symbiosis” under senare delen av 2020.
– Vi har valt en form som är ny, tankeväckande och kanske provocerande. Vilken effekt detta kan ha har vi i dag ingen aning om. Däremot är vi väldigt intresserade av att samla in material om hur det vi kommer att göra i projektet påverkar människor, säger Daniel Pargman.