Den fleråriga örten praktnejlika (Dianthus superbus) är utrotningshotad i Sverige. På en botanisk trädgård har man därför för tre år sedan plockat frö från vilda exemplar på Österlen och odlat fram nya individer, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.
– Praktnejlikan finns bara på vissa platser här i Skåne, och uppe i Norrbotten, så den är ganska ovanlig. Den har det rätt kämpigt och är rödlistad som starkt hotad, så därför har vi samlat in den för att odla som en ”säkerhetskopia”, säger Jakob Sandberg som arbetar som botanist och landskapsvårdare på Fredriksdal, som är ett friluftsmuseum och en botanisk trädgård i Helsingborg.
Minskande betesmark
De nya plantorna sattes ut i Sandhammarens naturreservat förra veckan. En av anledningarna till att praktnejlikan är hotad är att marken där den trivs inte längre används som betesmark i samma utsträckning som tidigare. En annan anledning till att arten är särskilt utsatt är att de platser där den växer är så pass långt ifrån varandra.
– Prio ett är ändå att bevara den i naturen men det vi gör är lite som konstgjord andning. Vi är så glada att kunna göra en konkret insats för ett av de nio–tio ställena i Skåne där de finns, säger Jakob Sandberg.
Blommar förhoppningsvis nästa år
När SVT är på plats på Fredriksdal ser plantorna ganska ledsna ut men Jakob Sandberg berättar att det är en bra tid nu för att plantera ut dem i naturen, och eftersom de är fleråriga kommer de förhoppningsvis att ta sig och blomma nästa år. Praktnejlikan trivs på torra, sandiga eller leriga, kalkrika marker, som ängar och skogsbryn.
Projektet utförs i samarbete med Lunds botaniska trädgård och Länsstyrelsen.