Tajmingen för många arter sätts ur spel när klimatet förändras. De hänger inte med i den årliga variationen och kan dessutom hamna i osynk med varandra, visar ny forskning.
Det finns en guldgruva i forna Sovjetunionen i form av decennier av systematisk data från mer än 150 naturskyddsområden. Tack vare ett samarbete mellan forskare från flera länder finns nu uppgifterna tillgängliga i en databas som fått namnet Chronicles of Nature – Naturens krönika. Det gör att forskare kan se hur olika arter reagerar på variationer i klimatet under upp till ett sekel över halva Asien, enligt ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Resultaten är oroväckande. Arter behöver tajma in viktiga händelser som blomning, pollination, häckning och tillgång till mat i ett ömsesidigt beroende som påverkar deras chanser att överleva. För att följa samma ”klocka” håller arterna koll på signaler som temperatur. Signaler som varierar och förskjuts allt mer i takt med klimatförändringarna.
Arterna hamnar ur fas
De flesta arter hinner inte riktigt med i svängarna. Dessutom anpassar sig olika arter olika snabbt, vilket kan göra att de hamnar ur fas med varandra. Det säger den ena huvudförfattaren bakom studien, professor Tomas Roslin vid SLU.
– Arterna kan hänga med i klimatvariationer mellan åren, men de flesta arter underkompenserar. Tajmingen mellan arternas aktiviteter och miljöförhållanden riskerar därför att bli ännu sämre nu när klimatet förändras så snabbt. Om till exempel en fågel klarar av att lägga ägg tidigare men insekterna, fågelungarnas mat, inte kan tidigarelägga sina aktiviteter lika mycket, då blir det problem.