Sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från och med 1 november – med högst två i varje sällskap. Nattklubbarna får däremot skärpta restriktioner med återinfört maxtak på 50 personer.
– Det får vara slutfestat nu, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Larmen om ökad smittspridning i Sverige har duggat tätt – samtidigt lättar regeringen på publiktaket för kultur- och idrottsevenemang från och med den 1 november.
Teaterföreställningar, konserter, filmvisningar och sportevenemang får tillstånd att ha högst 300 personer i publiken, jämfört med dagens maxtak på 50 personer. Det nya taket gäller även för andra evenemang, till exempel religiösa sammankomster.
Två personer i samma sällskap ska tillåtas sitta bredvid varandra, utöver det ska publiken hållas åtskilda med en meters avstånd.
– Deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra, och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
Planen var tidigare att lättnaderna för kultur- och sportevenemang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer, men nu träder alltså lättnaderna i kraft den 1 november i stället, och med ett något lägre tak.
Ta ansvar
– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja för att ta ett ansvar för att genomföra arrangemang. Nu får de möjlighet att ta det här ansvaret, säger Lind.
Det betyder dock inte att faran är över i Sverige, understryker hon.
– Läget är fortsatt allvarligt och ett stort ansvar vilar på arrangörerna att kraven följs, säger Lind.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att förändringen inte ökar smittrisken mer än ”högst marginellt”.
– Vi vill underlätta där det är möjligt utan att riskera en snabb smittspridning, säger han.
Trängsel på dansgolv stoppas
Däremot förbjuds åter offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Statsministern röt ifrån mot klubbarrangörer som uppmärksammats i medierna för trängsel på dansgolv.
– För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv. Det håller inte, säger Löfven.
Hotade trovärdigheten
Skärpningen innebär i praktiken att nattklubbar med fler än 50 personer inte längre tillåts, tillägger inrikesminister Mikael Damberg (S).
– Vi måste vara tydliga med att det här (trängseln på klubbar, red anm) inte var vad vi såg framför oss och då måste vi strama åt det här. Jag tror att trovärdigheten för den långsiktiga strategin hotades av de här bilderna med människor som klubbade på nätterna, säger Damberg.
Inrikesministern varnar klubbarrangörer för att trotsa den nya bestämmelsen – de riskerar att straffas, enligt Damberg.
– Det är alltså ingen rekommendation som man kan göra som man vill med. I straffrättslig mening kommer det alltså vara den som anordnar en danstillställning som ansvarar för att förbudsförordningen följs, säger han.
Max åtta runt bordet
Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.
Folkhälsomyndigheten föreslår även att reglerna för serveringsställen skärps till högst åtta personer per sällskap. Förslaget har skickats ut på remiss.
– Vi är fortfarande mitt uppe i en kraftig pandemi. Det är viktigt att alla tar ett gemensamt och bättre ansvar för utvecklingen i landet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.