Nya fall av duvpest har konstaterats bland vilda duvor i centrala Lidköping. Misstänkta fall har också rapporterats från flera platser i Västra Götaland och på Gotland.
Virussjukdomen duvpest har nyligen hittats hos vilda ringduvor i centrala Lidköping. Smittan upptäcktes genom provtagning hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), efter att allmänheten noterat flera sjuka och döda duvor.
– Vi har även fått muntliga rapporter från flera närliggande städer och orter, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.
Sprids lättare
Rapporterna som inkommit till SVA tyder på att duvpest förekommer på flera platser i Västra Götaland och sannolikt även i fler län. På torsdagen kom även rapporter om misstänkta fall på Gotland.
– Vi tror att viruset finns bland de vilda fåglarna mer eller mindre hela tiden. Men vi brukar se symptomen under vinterhalvåret. Då överlever viruset bättre och smittan sprids lättare.
Ofarligt för människor
Viruset smittar enbart fåglar och är inte farligt för människor. Bland tamfjäderfän kan viruset orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka, vilket senast hände i Sverige 2018.
– Äggproducenter eller kycklingproducenter kan drabbas. Det är en väldigt omfattande och kostsam bekämpning, som innebär att man behöver slakta ut alla djur och sanera, säger Malin Grant.
Djurägare uppmanas till försiktighet för att undvika direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.
– Det är väldigt noga att man byter skor, tvättar händerna och gör omgivningen runt anläggningen oattraktiv för vilda fåglar. Upptäcker man symptom är det viktigt att kontakta sin veterinär.
Risk för fågelinfluensa
Även risken för fågelinfluensa har ökat, då flyttfåglar rör sig inför vintern. Senast på onsdagen rapporterade Holland fall av fågelinfluensa bland vilda fåglar, enligt Malin Grant.
– Har vi en bra övervakning bland vilda fåglar får vi också en bra förvarning när riskerna ökar. Vi är därför väldigt tacksamma när allmänheten hör av sig om fynd.