Startsida - Nyheter

Radar

Miljövänner oroas över utvecklingen för elefanter i Botswana

Hoten mot elefanterna i Botswana har ökat sedan landet fick en ny president för två år sedan.

Botswana är det land i världen där det finns flest elefanter – och under de senaste 20 åren har insatser för att skydda djuren lett till en kraftigt ökad population. Men miljövänner menar att hoten mot elefanterna har ökat sedan landet fick en ny president för två år sedan.

Tack vare hårda åtgärder mot tjuvjakten har elefantpopulationen i Botswana ökat från runt 80 000 djur i slutet av 1990-talet till närmare 135 000 individer i dag. Samtidigt varnar miljövänner för att tjuvjakten har ökat igen sedan Mokgweetsi Masisi tillträdde som Botswanas president för två år sedan.

I takt med befolkningstillväxten har konflikterna mellan människor och vilda djur blivit allt vanligare och presidenten har utlovat att minska antalet elefanter i landet. Förra året lyfte han därför det förbud mot licensjakt på elefanter som infördes av hans föregångare Ian Khama, vars insatser för att skydda viltlivet hyllades internationellt.

Ökad tjuvjakt 

Enligt uppgifter från miljögruppen Elephants Without Borders, EWB, ökade dessutom tjuvjakten på elefanter i Botswana drastiskt mellan 2014 och 2018.

Inte långt efter att Mokgweetsi Masisi kom till makten valde presidenten att i samband med ett högnivåmöte att skänka pallar tillverkade av elefantfötter till Namibias, Zambias och Zimbabwes ledare, länder som alla driver frågan om att häva förbudet mot försäljningen av elfenben.

Biologen Niall McCann vid organisationen National Park Rescue menar att signalerna från presidenten är tydliga.

– Att återinföra elefantjakt och skänka bort kroppsdelar av elefanter som gåvor till utländska besökare är att skicka budskap, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV