Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Hela landet …
Tisdag 27 oktober
Energiomställning i Sverige
Kristina Östman, energisakkunnig på Naturskyddsföreningen, inleder ett samtal om hur Sveriges hållbara energiförsörjning och -användning kan se ut 2040, med utgångspunkt i Naturskyddsföreningens rapport Fossilfritt, förnybart, flexibelt. Fokus kommer främst att ligga på Hälsingland med omnejd.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Online via verktygen Teams eller Zoom
Anmälan och info: Senast den 23 oktober på naturskyddsforeningen.wufoo.com/forms/ztyr4d70gda7dw/
Tisdag 3 november
Hållbarhet och kreativitet för lärare
En utbildning online om projektet Omskaparnas metod och material för lärare i åk 4–6. Omskaparna vill bidra till att klimatångest och oro vänds till handlingskraft och hopp, genom att skolor arbetar med hållbarhet genom kreativt skapande.
Tid: 9.30–18.00
Plats: Online
Anmälan och info: sverigeskonsumenter.se/vara-projekt/omskaparna/vara-utbildningar/utbildning-for-larare
Tisdag 17 november
Hållbar samhällsomvandling – vad innebär det att gå från ord till handling?
FN har utnämnt 2020-talet till ”the Decade of Action”. Under de kommande tio åren ska hållbar samhällsomvandling, transformation, omsättas i praktiken, i enlighet med de 17 globala målen för hållbar utveckling. Om det lyckas kommer det att innebära en radikal förändring av världen som vi känner den.
KSLA:s utskott för forskningsfrågor inbjuder till ett webbinarium om dessa utmanande frågor! Efter inledande presentationer om vad det innebär att gå från ord till handling utifrån olika perspektiv diskuterar vi gemensamt vad hållbar samhällsomställning får för konsekvenser för de gröna näringarna.
Tid: 11.30–13.00
Plats: Online
Anmälan: https://dinkurs.se/69656 senast den 15 november
Norrland
Lördag 3 oktober – torsdag 19 november
Turnerande dansföreställning: Our House is On Fire
I en föreställning baserad på tal av klimataktivisten Greta Thunberg tar Norrdans och koreografen Nicole Beutler grepp om vår planets mest brinnande fråga. I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling.
Kostnad: 150-220 kr
Plats: Turnén startar på Härnösands teater den 3 oktober
Mer info: På hemsidan kan du se alla aktuella speldatum och boka biljett.
Onsdag 21 oktober
Slöjdkafé i Sandviken
Alla stick-, virk- och handarbetsintresserade inbjuds att träffas, slöjda, byta erfarenheter och idéer samt ha trevligt tillsammans.
Tid: 16.30–19.00
Plats: Lisas hobby, Polhemsgatan 15 B, Sandviken
Svealand
Lördag 26 september–söndag 1 november
Framtidsveckor i Örebro län
Framtidsveckan skapar mötesplatser där lokal hållbar utveckling står i centrum. I år blir det bland annat webbinarium om agroekologi och agroforestry, bokcirkel om slow fashion (långsamt mode), kretsloppis, digital framtidsdag, höstmarknad med äppelmusteri, sakbytardag, grön promenad för kropp och knopp samt en tidsresa genom skogen.
Plats: Örebro län/online
Info: orebrolan.framtidsveckan.net
Torsdag 8 okt – söndag 6 juni 2021
Trosa/distans: Kurs om Hållbara gemenskaper
Denna kurs utforskar hur vi som individer, gemenskaper och samhällen kan stå rustade inför samtidens utmaningar och bidra med positiva lösningar. Fokus ligger på gemenskaper med inslag av social permakultur, non-violent communication, sociokrati, art of hosting, naturnärvaro och inre omställning. Halvfart på distans med fem träffar från oktober 2020 till juni 2021.
Kostnad: Gratis, men boende, litteratur och studieresa tillkommer
Plats: Distans/Stensunds folkhögskola, Trosa
Anmälan och info: Senast 1 september på stensund.se/utbildningar/hallbara-gemenskaper
Götaland
Måndag 19–söndag 25 oktober
Hållbarhetsfestivalen i Västra Götaland
En utveckling av konceptet Framtidsveckan för att öka samverkan och lyfta lokala aktörer som arbetar med hållbarhetsfrågorna. På årets program står bland annat Naturens hemlighet, göra krans av torkade blommor, biologisk mångfald i din trädgård, solceller, ge stolen nytt liv samt hållbar sjukvård.
Plats: Västra Götalands län/online
Info: hallbarhetsfestivalen.org
Torsdag 29 oktober–söndag 1 november
Halmbalshus på Österlen
En civilingenjör, en bygglovsinspektör, en expert på halmbalshusbygge och två självbyggare visar vägen från egna idéer och ritningar till bygghandlingar. Det blir också workshops i olika tekniker för halmhusbygge samt studiebesök.
Tid: 17.00–15.30
Plats: Ecotopia på Österlen, Bondrum 1334, Skåne Tranås
Kostnad: Från 3 975 kr inklusive mat
Anmälan och info: ecotopia.se eller 0703-330814
Onsdag 11 november
Agroforestry – Vad är det och hur fungerar det?
Är agroforestry ett nytt begrepp för dig eller har du hört det tidigare och vill veta mer? Varmt välkommen att delta för att få veta mer och se Maja Lindströms välgjorda dokumentärfilm ”Leva inom planetgränserna DEL 2” med efterföljande samtal med Mario Hernandez och Mauricio Sagastuy.
Naturbruksförvaltningen och Agroforestry Sverige bjuder in till Angereds gård för filmvisning och efterföljande samtal. Eller se filmen hemifrån och följ samtalet via live-sändning.
Tid: 17.00-19.00
Plats: Angereds gård 1, Göteborg (maz 20 personer) eller online
Anmälan: Här kan du anmäla dig om du vill delta på plats och här om du vill delta digitalt.
Längre fram …
Fredag 4–söndag 6 december
Art of hosting i Järna
The Art of Hosting and Harvesting Conversations and Work that Matter erbjuder ett guidande perspektiv på ledarskap inom ramen för komplexa frågeställningar, situationer och utmaningar. Under denna träning för nybörjare får du lära dig en rad metoder för medskapande samt undersöka frågan ”Hur kan vi gemensamt använda våra styrkor, gåvor och talanger i stärkandet av hållbara verksamheter, sammanhang och nätverk?”
Tid: 13.00–17.00
Plats: Kulturbygge Ytterjärna, Järna
Kostnad: Från 3 700 kronor exklusive moms, mat och boende, det finns även några platser för den med begränsad ekonomi
Anmälan och info: aohjarna2020.weebly.com
Lördag 30 januari–söndag 31 januari
Permakultur i Stockholm
Permakultur bygger på konkreta designverktyg som är praktiska och lösningsorienterade och har som mål att skapa resurseffektiva och hållbara system utan att tära på jordens resurser. Denna 72 timmars certifieringskurs är uppdelad på fem helger med föreläsningar, praktiskt arbete, diskussioner, studiebesök och grupparbeten.
Tid: 10–17
Platser: Formalinfabriken i Sickla, Boodlas odlingar i Alby och Ulriksdals Värdshus grönsaksodlingar
Kostnad: 6 500 kr
Info och anmälan: holisticgardening.se