Rodrigo Willner längtade efter ett liv närmare naturen. För nästan fyra år sedan förverkligade han sin dröm och skaffade en timmerstuga som han förvandlade till ett off-grid boende, helt bortkopplad från elnätet. Där kan han basta, bada i älven och titta på Netflix.
På bredaste göteborgska berättar han över telefon om sin off-grid stuga, som ligger mitt ute i vildmarken utanför Sysslebäck i norra Värmland, med utsikt över en älv. Det är två mil till närmsta by, elnät och affär. Han har en enda faktura per år: hemförsäkringen.
– Många fattar inte att det kan vara så fint. De har en helt annan bild av vad vildmarksliv innebär, och tror att ett hus i skogen innebär ett förfallet skjul, inte ett hus som är bekvämt.
Rodrigo Willner är uppväxt i Göteborg – ett riktigt asfaltsbarn enligt honom själv. Han pluggade på Handelshögskolan och jobbar idag som ekonom på ett litet ölbryggeri. För några år sedan började han drömma om en sjötomt. Först letade han längs havet norr om Göteborg men där fanns ingenting som inte kostade flera miljoner.
– Jag bestämde mig för att göra kartan större och kom in på off-grid.
Varför vill du inte vara ansluten till ett elbolag?
– För det är framtiden. Ingen vill ha kärnkraftverk eller en vindkraftpark nära sig och vattenkraft förstör våra vattendrag. I framtiden bör bilar gå på el. Då är det bästa att producera sin egen el från solen.
Utvecklas som människa
Rodrigo Willner hittade en gammal timmermansstuga vid en älv som är ett biflöde till Klarälven, en ”sjötomt” för 350 000 kronor, fyra och en halv timmes bilresa från Göteborg. Då visste han inte så mycket om vad som behövdes för att den skulle bli funktionsduglig.
– Men jag tänkte, kan jag göra det här lika bekvämt som om jag hade köpt något på en skärgårdsö? Det blev som ett experiment och jag började googla och läsa på och hittade lösning efter lösning.
Han totalrenoverade stugan, drog ut allt som fanns i den och satte in nytt, bland annat en bastudel och förbränningstoalett. I utomhusduschen får han varmvatten genom bastun. Vattnet från älven pumpas upp genom en vattenpump till en behållare som förgrenar ut det till kök, utekök och toalett.
Vad innebär det för dig att vara en ”off-griddare?”
– Frihet. Tystnad. Att få nya fritidsintressen och vara med min hund på ett nära och fint sätt. Jag utvecklas som människa när jag får en paus från jobb och storstadsliv. Naturen ger mig kraft och glädje. Det allra viktigaste är nog att få vila upp sig.
Kände respekt i skogen
Rodrigo menar att det finns olika typer av off-gridare. De som tillhör den gamla skolan vill inte ha tv, radio eller internet och klarar sig bra på fotogenlampor och att bada i älven med skopa och spann. Själv tillhör han den ”nya skolan”.
– Jag vill kunna streama sport, kolla på Netflix, gå in på min mail, kolla Whatsapp och kommunicera med vänner. Det finns gott om tid i stugan, den vill jag fylla med härliga saker, jag orkar inte vandra sexton timmar om dagen i skogen, och jag vill kunna bada och duscha varmt.
I början, berättar han, kändes det ovant när det hade gått flera dagar utan att se en människa. Han visste inte vad det var för djur han hörde på natten och kände respekt när han vandrade i skogen eftersom han visste att det fanns varg, björn och järv inom fem kilometer.
– Hunden vaknade mitt i natten och skällde högt över en räv som rörde sig på altanen. Men efter fyra år känner jag mig mycket tryggare här än inne i stan. Jag kan mina skogsrundor och har lärt mig mycket av jägare och skogsägare som kan skogen.
Viktigt med planering
Grunden för en bra off-grid tillvara är planering, enligt Rodrigo.
– Tänk på vad just du behöver. Vissa behöver ingen duschkabin, för andra betyder det mycket. Gillar du att lyssna på poddar? Se då till att det är möjligt.
Själv önskar han att han haft fler och bättre solceller, bland annat för att kunna få mer ljus.
– Det kan bli väldigt mörkt. I stan är man van vid att bara trycka på en knapp på väggen för att få ljus. Med batteridrivna lampor är det lite meckigare, det tar tid att tända upp allt. Men annars saknar jag egentligen inga bekvämligheter.
Idag använder Rodrigo stugan lite som ett landställe, där han tillbringar ungefär en vecka i månaden. Mestadels är han där ensam med hunden. Hans fru delar inte hans hobby och har mer regelbundna arbetstider. Men han har en gäststuga med dubbelsäng som vännerna nyttjar ibland.
Vad gör du när du är i stugan?
– Det blir många vandringar i skogen med hunden och en del fiske. Jag kan sitta länge och titta ut över älven när jag äter frukost. Allt tar längre tid än inne i stan så en hel del tid går åt till att laga mat, hämta vatten, bära in ved. När jag kommer tillbaka på eftermiddagen bastar jag, lagar mat i vedugnen med en intressant podd i bakgrunden och äter middag. Ibland tar jag ett kvällsdopp i älven.
Efter middagen blir det ofta tv-tittande, på serier eller sport.
– Man lär sig att leva med solen, går upp tidigt och lägger sig när det blir mörkt.
Enklare än vad många tror
Riktigt ensam känner han sig aldrig. Hunden finns med hela tiden och håller ett vakande öga vid ytterdörren.
– Det värsta är faktiskt att komma tillbaka till stan. Då märker man hur stressade och aggressiva folk är där. De skriker, tutar, pekar finger och har sig. Jag blir väldigt avslappnad av att vara i min stuga.
I framtiden vill han leva ett liv där han inte behöver jobba fem dagar i veckan. Han byggde huset med tanke på att kunna ta tjänstledigt några år och bo i stugan permanent.
Enligt Rodrigo finns det massor av fina tomter och timmerhus, likt hans, som står tomma. Många av de gamla timmermännens hus ligger vid vattendrag eftersom timmerstockarna förr i tiden fraktades från vattendrag. Idag körs de på vägar, vilket innebär att det är enkelt att frakta dit färdigbyggda hus. När han köpte bastudelen kunde den köras ända fram till huset på en lastbil.
– Många är intresserade av friluftsliv men vet inte hur de ska ta sig ut. De tror att det är svårare än vad det faktiskt är. Min generation har inte riktigt kommit dit än men off-grid har framtiden för sig, stressar du för mycket i ditt liv kommer du att ångra dig. Om tio år kommer det att finnas så mycket fler och bättre produkter på marknaden för att bo off-grid.
Bekvämligheter i Rodrigo Willners off-grid stuga
Gasoldriven förbränningstoalett (kräver inget avlopp och enda restprodukten är aska som kan spridas som växtnäring)
Gasoldrivet kylskåp
Utekök med japansk grill, diskstation, handfat, gasolplatta och stekhäll och vedeldad bakugn.
Värmen kommer från eldstaden och gasolkamin. Vid extra behov finns en fotogenkamin.
Vatten från älven. Dricksvatten filtreras genom gravitationskolfilter
Utedusch med varmvatten genom bastu
El från solpanel med regulator som laddar AGM-batteri som sedan laddar surfplattor, modem, telefon, tv, tvättmaskin och musik genom USB-uttag och cigarettändaruttag
Snabbt wifi genom trådlöst modem och förstärkare på mast.