Frågan om det blir en regeringskris eller inte sköts på framtiden, konstaterar statsvetaren Jenny Madestam efter partiledardebatten. Tonläget i debatten var inte så frän som hon trodde att den kunde bli.
De åtta partiledarna möttes i SVT:s studio på söndagskvällen för att debattera kriminalitet, klimat, jobben och äldrevård. Frågan om jobben och arbetsrätten var på förhand den hetaste och blev också kvällens första ämne.
Jonas Sjöstedt (V) har hotat med misstroendeförklaring mot regeringen sedan det inte blev någon uppgörelse i las-frågan förra veckan. Enligt januariavtalet ska regeringen då gå vidare med det utredningsförslag som kom i våras.
Nu gav till slut Sjöstedt statsminister Stefan Löfven (S) en frist på några veckor om arbetsrätten.
"Förvånansvärt sakligt"
Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, hade förutspått ett tufft och stundtals fränt tonläge. Men så blev det inte.
– Det var förvånansvärt sakligt. Jag tror att det var många väljare som uppfattade att man ändå fick svar på frågor. Det var inte pajkastande som det skulle kunna varit.
Hon tycker att Stefan Löfven var på hugget under kvällens debatt, inte minst i frågan om arbetsrätten.
– Det märks att det här kan han och att han är väldigt engagerad i frågan. Han var mycket mer energisk och på banan än vad han brukar vara.
Även Ulf Kristersson (M) lyfts fram av Jenny Madestam.
– Han har varit med i ett antal partiledardebatter och har vuxit in i rollen. Han lyckades få in att han faktiskt vill berömma en del av de sakerna som regeringen gjort. Att kunna ge sina motståndare beröm, det kan vara ett ganska bra drag. Väljarna kan uppskatta att man inte bara skäller på varandra.
Jenny Madestam pekar också ut Per Bolund (MP).
– Det var nog Per Bolunds bästa partiledardebatt. Han framstod som tryggare och mycket mer varm i kläderna. Bolund lyckades i dag visa att han och Miljöpartiet kan prata om många olika frågor och inte bara miljö och klimat.
Svårt ämne
Kvällens sista debattämne var äldreomsorgen.
– Det är en svår fråga att debattera därför att det en fråga som ägs av kommunerna som har huvudmannaskapet. Då blir det lite klurigt för de nationella politikerna att peka ut vad det är för satsningar man ska göra och hur långt man ska gå i styrningen.
Duellen mellan Ebba Busch (KD och Nyamko Sabuni (L) var ju nästan lite parodisk bitvis för de är ju överens om väldigt mycket. Det blev som ett samtal mellan två stycken som egentligen tycker ganska lika om vad man vill göra för något.
Januariavtalet om las
I januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna sades följande om arbetsrätten. Det blev också i praktiken direktiven för den utredning som lagts fram.
* Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.
* Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.
* Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.