Startsida - Nyheter

Radar

S och MP överens om migrationsförslag

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Regeringskrisen är avvärjd för stunden. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om att skicka ut Migrationskommitténs alla förslag på remiss. Miljöpartiet har fått igenom flera nya förslag, bland annat lättnader i den så kallade gymnasielagen.

Fram till nu har regeringen inte bara varit djupt oenig om den framtida migrationspolitiken, utan också om huruvida hela eller bara delar av förslagen ska skickas på remiss, vilket är ett första steg för att förslagen ska kunna bli lag.

S stod bakom samtliga Migrationskommitténs 26 förslag medan MP bara ställde sig bakom tre.

På en pressträff på onsdagen meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) och klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) att regeringspartierna enats om att alla förslag ska skickas på remiss, däribland att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel, något som MP skarpt ogillar.

Barn och ensamkommande

Men MP har fått igenom några tilläggsförslag som framför allt rör barn och ensamkommande, och som gör att partiet säger sig vara tillräckligt nöjt.

Ett av tilläggsförslagen handlar om lättnader i försörjningskravet för att få permanent uppehållstillstånd i det så kallade gymnasieregelverket. För att någon ska få stanna i dag efter gymnasiestudierna måste personen inom sex månader hitta ett jobb som varar i minst två år. Med coronapandemin har det blivit väldigt svårt och nu föreslås att man ska få tolv månader på sig att hitta ett jobb, som bara behöver vara i ett år.

Ett annat förslag är att någon som har varit mycket länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd, men där skyddsbehovet inte längre finns kvar, ändå ska kunna få stanna. Det rör sig enligt Morgan Johansson om personer som kan ha varit här fem till tio år, är väl etablerade och har jobb.

Blir lättare för barn att stanna

Ett annat förslag är att det ska bli lättare att stanna för unga som har tillfälligt uppehållstillstånd, men inte har hunnit söka om permanent uppehållstillstånd före 18-årsdagen.

– I dag finns det en överhängande risk att man utvisas efter 18-årsdagen. Det här gör det lättare för barn att stanna, säger Isabella Lövin.

Kritiken mot regeringens migrationsuppgörelse är skarp från olika politiska håll. Moderatledaren Ulf Kristersson kallar uppgörelsen en kollaps, medan Vänsterpartiet ser en risk med att tillfälliga lagar blir permanenta.

Regeringen siktar på att kunna lägga fram en proposition om migrationspolitiken i vår. Den tillfälliga lagen löper ut den 20 juli nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV