I år har varit det bästa året på flera decennier för svenska blåbär. Men en majoritet av bären torkar bort i skogen. Och de som plockas exporteras för att användas inom skönhetsindustrin i Asien bland annat. De färska blåbären i våra svenska affärer kommer från Chile, USA och Portugal.
Blåbären täcker 17 procent av Sveriges yta – tio gånger hela Stockholms län. Men det är långt ifrån alla bär som plockas – närmare bestämt endast fyra procent, enligt ett reportage i DN som uppmärksammar den svenska blåbärsindustrin.
Totalt plockas cirka 25 000 ton blåbär i den svenska bärindustrin som omsätter drygt en miljard kronor, enligt reportaget.
De allra flesta bärplockare kommer från nordöstra Thailand, och några från länder i Östeuropa, framför allt Ukraina. Många jobbar 14-timmarsdagar och lever under tuffa förhållanden när de är här. Deras vistelse organiseras av svenska bärplockarbolag, som köper bären men inte har något arbetsgivaransvar, enligt DN.
Förädlas till ett torrt extrakt
I år kom bara knappt hälften, 2700, av de runt 7000 bärplockare som brukar komma. För de thailändska bärplockarna ställdes krav på två veckors karantän efter att de kommit hem, coronasäkrade boenden och febermätning varje dag – vilket medförde extra kostnader för de svenska bärbolagen.
Flera stora aktörer riskerar att gå i konkurs inom kort, enligt bäruppköparen Leif Ögren i Piteå, som själv valde att inte ta in några plockare av kostnadsskäl.
Idag förädlas nästan inga bär i Sverige. 85 procent av blåbären – som är kända för sina höga halter av antioxidanter – säljs vidare på världsmarknaden, främst till Asien. Där förädlas de till ett torrt extrakt som används inom den globala hälso- och skönhetsindustrin. Av extraktet tillverkar till exempel japanska Wasaka antirynkkrämer, som sedan säljs bland annat till Sverige.
– Det är där de stora pengarna finns. Sverige har inte tillstymmelse till sådan förädling. Här tycker vi att blåbär är något som andra ska hålla på med: thailändare, ukrainare eller bulgarer. Grossisterna ägnar sig åt lönsam storskalig bärhandel. De lever gott på att sälja oförädlade bär. Det tunga jobbet görs av mängder av lågavlönade utländska plockare där många vill ha en del av kakan; bemanningsföretag, bäruppköpare och grossister, säger Roger Uddstål, affärsutvecklare på RISE, Research Institutes of Sweden, till DN.
Tidigare en svensk folkrörelse
Fram till 1980-talet var bärplockning för att sälja en svensk folkrörelse, enligt DN. Nästan alla Coopbutiker (på den tiden Konsum) i Norrland köpte bär från privatpersoner. I dag finns någon enstaka i varje län kvar. Nästan inga svenskar plockar för att sälja.
I slutet av juli påminde Skatteverket att vem som helst får plocka bär för 12.500 kronor utan att betala skatt, för att få fler att ge sig ut i skogen.
Torkade blåbär var en gång en svensk storindustri, med upp mot 30 torkanläggningar bara i Västerbotten. Idag kommer de torkade blåbären från Chile. Inte heller några färska svenska blåbär säljs i affärerna. De kommer från Portugal, Polen, USA och Chile.