Startsida - Nyheter

Radar

Många barn som utsatts för övergrepp av IS utan hjälp

Två yazidiska flickor deltar i ett program för att återintroducera dem i deras egen kultur och religion efter flera år i fångenskap hos IS.

Yazidiska barn och unga vuxna som nu släppts från fångenskap och slaveri hos IS är extremt utsatta. Många får ingen hjälp att hantera fysiska och psykiska trauman och många drabbas av ytterligare rättsliga övergrepp av irakiska staten, eller utsätts för isolering vid återvändandet till sina hemorter, rapporterar Amnesty International i en ny rapport.

IS begick krigsbrott, brott mot mänskligheten och utsatte yazidierna i Irak för folkmord under åren 2014–2017, enligt FN. Amnesty har nu släppt en rapport där de sammanställer vittnesuppgifter från överlevande barn, familjemedlemmar och myndighetspersoner som har haft kontakt med dem.

Det handlar om nästa 2000 barn som har återförenats med sina familjer efter att ha förts bort av IS och torterats, tvingats att strida, blivit utsatta för våldtäkter och flera andra fruktansvärda övergrepp, skriver Amnesty i rapporten “Legacy of Terror: The Plight of Yezidi Child Survivors of ISIS”.

– Efter att ha fått utstå krigets fasor vid en extremt ung ålder behöver de nu akut stöd från myndigheterna i Irak och det internationella samfundet för att kunna bygga en framtid. Barnens fysiska och psykiska hälsa måste prioriteras under de kommande åren om de ska kunna integreras i sina familjer och i samhället, säger Matt Wells, direktör för Amnesty Internationals Crisis Response, i ett pressmeddelande.

Barnsoldater och sexuellt våld

Biståndsarbetare, vårdpersonal och vårdnadshavare har berättat för Amnesty om de särskilda utmaningar som finns för två grupper av barn som överlevt IS: barnsoldater och flickor som utsatts för sexuellt våld. Många lider av bestående skador som amputerade armar och ben, posttraumatiska stressymptom och depression. De flickor som utsatts för sexuellt våld lider också av en rad hälsoproblem som fistlar, ärrbildning och svårigheter att bli gravida eller föda barn.

En flicka som Amnesty intervjuat var bara åtta år då hon tillfångatogs av IS och var fången i fem år: ”Jag var ett barn när jag tvingades gifta mig. De fick mig att lida. Jag vill att min framtid ska bli bättre. Jag vill att IS ska hållas ansvariga för vad de gjorde mot mig.”

I rapporten konstaterar Amnesty att den befintliga vården för överlevare av sexuellt våld till stor del har försummat just flickor. Många av de som återvänt  får inte heller det stöd som de skulle behöva, och exkluderas dessutom från utbildningssystemet genom omfattande byråkrati eller att de saknar information.

– De här barnen har systematiskt utsatts för den skräck det innebar att att leva hos IS. Nu har de lämnats åt sitt eget öde. Myndigheterna måste ge dem det stöd de så desperat behöver för att kunna återuppbygga sina liv som en del av den yazidiska kulturens framtid, säger Matt Wells.

Fråntagna sina barn

Yazidiska kvinnor och flickor som har fött barn under tiden som de levt i sexuellt slaveri har sedan fått utstå ytterligare rättsliga övergrepp av samhället då de pressats, tvingats eller till och med lurats att lämna ifrån sig barnen.

Amnesty skriver att flera faktorer har bidragit till detta, bland annat den ståndpunkt som rådet “Yezidi Supreme Spiritual Councils” har tagit, men också eftersom rättsväsendet i Irak kräver att alla barn till en ”okänd” eller muslimsk far måste registreras som muslimer.

En 22-årig kvinna, berättade: ”Jag vill säga till mitt samhälle och till hela världen: snälla, acceptera oss, acceptera våra barn. Jag ville inte bli med barn genom IS, jag tvingades. Jag skulle aldrig kräva att bli återförenad med min sons far, men jag måste få återförenas med min son.”

Amnesty uppmanar internationella organisationer och främst UNHCR att verka för att dessa kvinnor och barn kan vidarebosättas: ”Det måste ske i samarbete med myndigheterna i Irak och med andra regeringar runtom i världen.”

Yazidier i fångenskap:

Enligt uppgifter från Kurdistans regionala regering har 3 530 yazidier återvänt från IS-fångenskap. 1 538 av dessa är vuxna och 1 992 barn. Vidare uppskattar regeringen att 2 844 yazidiska vuxna och barn fortfarande är saknade och en stor del av dem antas hållas kvar i fångenskap.
Källa: Amnesty (Siffror från februari 2020)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV