Startsida - Nyheter

Radar

”Irland skickar djur till krigszoner”

2000 tjurar ska skickas från Irland till Libyen, trots att det kan strida mot EU:s djurskyddsregler.

I slutet av den här veckan planeras 2000 tjurar att skeppas från Irland till Libyen – en farlig och osäker resa som kan strida mot EU:s djurskyddsregler, rapporterar The Guardian.

Det är fjärde gången bara i år som Irland skeppar levande djur till Libyen. Resan tar ungefär nio dagar och det är flera djur som har dött under tidigare resor. Men det är inte bara resan i sig som har lett till protester, många ifrågasätter också varför man skickar djur till ett land som befinner sig i kaos.

– EU ska inte skicka djur till krigszoner, det är omöjligt att garantera ens det mest basala skyddet där. Inte ens människor kan skyddas till Libyen och situationen för djur kommer med alla säkerhet att vara ännu värre, säger Olga Kikou, chef för Compassion in World Farming EU – en global rörelse som kampanjar för djurens välfärd. 

I förra månaden började en kommitté inom EU-parlamentet att granska ”de bevis som talar för att EU:s regler om djurtransporter inom unionen och till andra länder har blivit allvarligt och systematiskt kränkta”. Enligt Caroline Rowley, grundare av den irländska djurskyddsorganisationen Ethical Farming Ireland, så är de här transporterna ett exempel på just detta.

"Kommer leda till sjukdomar, skador och dödsfall"

– Att skicka boskapsdjur på en lång resa över havet där det kommer att vara sjukdomar, skador och dödsfall till ett land där det råder kaos och laglöshet är oacceptabelt, säger hon till The Guardian.

Den irländska regeringen försvarar dock transporterna och säger att transporter av levande djur är viktiga för att höja priset på irländskt kött och därigenom gynna den irländska ekonomin. De hävdar också att transporterna inte strider mot EU:s regler.

Hittills i år har Irland exporterat 5 647 djur till Libyen, förra året var den totala siffran 13 122 djur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV