Under coronapandemin är det många som letar efter en egen sommarstuga, men detta är ett intresse som i Sverige stadigt ligger på en hög nivå, även utan pandemi, enligt forskare vid Umeå universitet.
Under maj kunde den populära digitala bostadsportalen Hemnet se en ökning av antalet klick på fritidshus med över 70 procent jämfört med förra året. Även försäljningen av husvagnar och husbilar har ökat vilket enligt forskaren Roger Marjavaara, docent i kulturgeografi med inriktning på turism vid Umeå universitet, beror på att människor söker efter andra sätt att semestra.
– Man kan fara och hälsa på släktingar i riskgrupp men ändå kan ha kontroll och hålla sig för sig själv och behöver inte komma nära och trängas och riskera att det händer tråkigheter, säger han i ett pressmeddelande.
Stort intresse
Under de 25 år som det har bedrivits forskning på fritidshus vid Umeå universitet har intresset dock hela tiden varit stort. Mer än hälften av svenskarna har tillgång till fritidshus, även om alla inte själva äger ett.
– Vi har tänkt att det måste ta slut nån gång, folk måste tappat lusten nu när alla andra möjligheter till turism finns. Men det bristande intresset har aldrig infallit. Intresset tycks reproducera sig hela tiden, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.
"Ren eskapism"
Anledningen till detta tror forskarna dels beror på att många har någon form av positiv erfarenhet från fritidshus från sin uppväxt och vill föra detta vidare till sina egna barn, dels att det ses som en god investering. Många har dessutom goda ekonomiska resurser för detta. Roger Marjavaara menar att det också kan ses som att det finns ett visst grundläggande behov av mobilitet hos människan.
– Turism kan beskrivas som en attraktion till en plats. Men det kan också beskrivas som ren eskapism – jag vill bara komma iväg, vart jag åker är inte alltid så viktigt, säger han.