Lena Nyholm är inte bara inredningsdesigner som bland annat jobbat med TV4:s Så mycket bättre. Hon tycker också att det är viktigt med inre hållbarhet och förenar de båda i det hon kallar ”medveten inredning”.
– Genom att inreda medvetet kan vi skapa miljöer som får oss att må bra. Jag påstår att mitt sätt att inreda på är en väg mot världsfred – för när vi mår bra är vi snälla mot varandra!
Att vara hemma hos Lena Nyholm i Järla sjö i Nacka påminner lite om att vara i en djungel. Väggarna i ettan med loft som hon delar med sin sambo är mörkt gröna och fondtapeten är fylld av babianer, kameleonter, härfåglar och näshornsfåglar. I varje hörn av lägenheten lurar djur: en stor tiger i porslin; en lampa i form av en ekorre; en syrsa och en ödla i mässing. Men en solig dag, som den då Landets Fria är på besök, är det ljust i djungeln tack vare de stora fönstren ut mot balkongen.
Hemmet speglar förstås hennes inredningsfilosofi – att inreda så att en mår bra. Och för de flesta människor betyder det inte minimalistiskt svartvitt – utan naturnära.
– I stort sett alla mina kunder säger att de mår bäst i naturen. Den skandinaviska stilen med vita väggar, stramt och avskalat mår vi tyvärr inte bra av. Hjärnan blir stressad. Hjärnan trivs bäst i miljöer som påminner om naturen, säger Lena Nyholm.
Välja bort det trendiga
Målet är att få människor att må bra i de miljöer som vi vistas i. Att inreda så att vi slappnar av, hittar energi och känner inspiration. Istället för att välja det som är trendigt vill Lena Nyholm uppmuntra oss att inreda efter våra känslor. Hon baserar sina inredningar på vad människor generellt trivs med och vad hennes kunder specifikt tycker om. Hon kallar detta medveten inredning eftersom det handlar om att välja medvetet vad vi fyller våra liv med.
– Vi blir så otroligt påverkade av allt runt omkring oss. Vi behöver ta ansvar för vad vi väljer in i våra liv och rum så att vi skapar miljöer som får oss att må bra, som hjälper oss att läka och hitta kraft att klara livet utanför. Många glömmer att hemmet är den viktigaste platsen. Det ska kännas som en trygg famn.
– Jag har jobbat som inredare i tio år men alltid tyckt det känns så ytligt och fjuttigt, jag vill ju rädda världen! Jag är egentligen inte så inredningsintresserad men jag är intresserad av att göra miljöer som man mår bra i. Jag påstår att mitt sätt att inreda på är en väg mot världsfred – för när vi mår bra är vi snälla mot varandra.
Inre omställning
Efter att ha upplevt trauman både som barn och vuxen blev Lena Nyholm intresserad av inre omställning och personlig utveckling. Hon funderade på att läsa till psykolog eller terapeut men kom fram till att hon hellre ville satsa på bredare självstudier. Hon har provat ”allt från kognitiv beteendeterapi till shamanism” och slukar böcker och föreläsningar om människans mående ur ett helhetsperspektiv. Tidigare höll hon workshops och samtal för kvinnor. Nu har hon fokus på att kombinera välmående med inredning och håller kurser om medveten inredning.
Redan som barn lärde Lena Nyholms mamma henne att sopsortera och miljötänket har följt med sedan dess. Hon har valt bort att skaffa barn, flyga och äta kött – både för klimatets skull och för att inspirera andra.
– Man tycker att det är politikernas ansvar men allt vi gör, säger, köper och äter påverkar oss själva och alla runt omkring oss. Fråga människor vad de vill leva i för värld. Hur vill du leva och må och få andra att må?
"Miljöångest på scenografjobb"
Ibland krockar miljötänket med Lena Nyholms yrke, inte minst när hon har jobbat med tv. Under åtta säsonger gjorde hon scenografin och dukningarna för tv-programmet Så mycket bättre. Då försökte hon att använda lokala, småskaliga hantverkare istället för större företag. Men det blev ändå många leveranser till inspelningarna på Gotland och mycket emballage.
– Jag får miljöångest på scenografjobb. Det är slit-och-släng, jag gillar inte det. Jag älskar vår planet och vill bara vara snäll mot den men som frilans får man inte bestämma allt själv.
"Investera långsiktigt"
Nu försöker Lena Nyholm att få in hållbarheten ur ett brett perspektiv i de inredningar hon gör.
– Hållbarhet handlar inte bara om att handla ekologiskt, utan framförallt om att investera långsiktigt och medvetet, så att vi skapar liv – och inredningar – som vi älskar och inte vill byta ut.
När hon och hennes sambo flyttade till sin etta för tre år sedan köpte de bara en ny pryl: en soffkudde, som visserligen var ”snordyr”, och så väggfärg samt en begagnad skänk för 200 kronor. Lägenheten är hennes ena oas. Den andra är en stuga i skogen i västgötska Töreboda kommun, utan grannar, där paret lever väldigt enkelt.
– Man vill att fler ska fatta att det är livet – att snåla med diskvattnet och kissa i skogen. Det är härligt att leva så.
Grundstenarna i medveten inredning
Så kan du bygga en välkomnande och vacker inredning baserat på vad våra hjärnor mår bra av:
Natur. Vi behöver få in så mycket naturmaterial, färger och saker som möjligt som påminner om platsen där vi mår som bäst.
Balans. Vi behöver känna en harmoni i rummet. Det gör oss lugna. Rörigt och stökigt gör oss stressade.
Stimulans. Vi behöver även bli inspirerade i våra miljöer. Alldeles för balanserat och perfekt gör oss uttråkade. Människor gillar att aktiveras, upptäcka och hitta nya vägar.
Skönhet. Alla tycker om vackra saker och vi mår bra i vackra miljöer. Denna grundsten är den mest personliga, för vi tycker att olika saker är olika vackra.
Källa: Lena Nyholm