Blomsterlupinen ses ofta i vägkanter och bostadsområden där den breder ut sig i färggranna mattor. Den är visserligen vacker men är en invasiv art som utgör ett hot mot inhemska ängsväxter som tjärblomster och blåklocka. Nu uppmanar Fältbiologerna till att ge sig ut och bekämpa lupinen den sjätte juni, på Sveriges nationaldag.
– Invasiva arter, inklusive blomsterlupinen, ett av de största hoten mot biologisk mångfald och därför behöver vi nu hjälpas åt för att bromsa dess expansion. Den stora lupinbekämpardagen bara växer och växer och förhoppningsvis kan även kommuner och länsstyrelser börja arbeta för att minska spridningen, säger Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna, i ett pressmeddelande.
Förutom att lupinen konkurrera fysiskt om utrymmet så binder den även kväve i marken, vilket är en nackdel för de ängsväxter som tycker om mer näringsfattig mark. För de viktiga pollinerarna, som bin och humlor, innebär det också att utbudet på lämpliga blommor minskar, påpekar Fältbiologerna.
– Även om lupinen spridit sig i landet kan vi tillsammans bekämpa den. Därför uppmanar vi alla, var och en för sig, att ge sig ut för att bekämpa lupinen eller någon annan invasiv art. Klipp, slå eller är gräv upp lupinerna med rötterna men kasta sedan resterna i brännbart för att inte riskera fortsatt spridning, för visst är lupinen vacker men biologisk mångfald är vackrare, säger Tove Lönneborg, ordförande för Fältbiologerna.
Vad kan jag göra?
Nivå 0: Bidra inte till spridningen av blomsterlupinen. Så inte blomsterlupiner i din trädgård eller någon annanstans.
Nivå 1: Plocka blomsterlupiner. Gör en vacker bukett men släng dem sedan på rätt sätt, d.v.s. skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.
Nivå 2: Plocka fram lien och slå blomsterlupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.
Nivå 3: Gräv upp blomsterlupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.
Nivå 4. Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!
Källa: Fältbiologerna. Läs mer på föreningens event på Facebook.