Fem aktivister i Extinction rebellion åtalades efter att ha talat under kommunfullmäktige i Malmös budgetsammanträde. Nu har de friats – yttrandefriheten går före, enligt tingsrätten.
Det är tillåtet för allmänheten att vara på kommunfullmäktiges sammanträden så länge de är tysta.
Aktivisterna från Extinction rebellion hade bara tänkt att lyssna på budgetsammanträdet och hade symboliskt tejpat för sina munnar. Men under mötets andra och sista dag den 21 november förra året insåg de att Malmö stads budget för 2020 inte skulle uppfylla Parisavtalets mål. Det här är året då klimatutsläppen måste plana ut för att sedan minska, enligt många, och det såg inte ut som att kommunen tog hänsyn till det.
– Jag upplever att det var vår medborgerliga plikt att säga ifrån. Jag kände att ”om inte vi säger ifrån kommer budgeten att klubbas utan någon protest”, berättar en av de åtalade, Karin Sunde Persson.
Avlägsnades från platsen
De fem aktivisterna skrev snabbt ihop en kort text. En reste sig upp och började att läsa högt medan Karin Sunde Persson började att filma, trots att det råder förbud mot att filma på läktaren. När den första avlägsnades från åhörarplatsen, utan att göra motstånd, tog nästa vid. Totalt tog det tre minuter från att de började läsa tills de alla hade avlägsnats. Enligt aktivisterna var tolv poliser och fyra ordningsvakter med när de greps.
Texten löd: ”Det räcker inte! Alla partiers budgetar kommer försätta Malmö i en akut situation med enorma konsekvenser för klimatet, befolkningen och naturen. Ni har makt att fatta de rätta besluten. Er ignorans är ett brott mot folkets trygghet. Snälla vakna – läs på – ta ansvar”.
Nekade till brott
Det här är första gången som representanter för Extinction rebellion har ställts inför rätta i Sverige, enligt aktivisterna. Kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson (S) sa inför rättegången att hon var glad att åtal hade väckts.
– Jag kan förstå att man vill ha kontakt och diskutera med politiker, men det är inte under ett pågående möte som man kan ha den dialogen. Även om de inte är direkt hotfulla innebär det att vi i förlängningen måste höja säkerheten, sa hon till SVT.
Aktivisterna åtalades misstänkta för ”störande av allmän förrättning“. Samtliga erkände att de varit på plats men nekade till brott. I en liknande rättegång 1977 friades de misstänkta och det var ett av skälen till att även de här aktivisterna friades av en enig rätt. Ett annat var, enligt domslutet, att yttrandena inte gjordes för att störa sammanträdet utan för att uppmärksamma klimatfrågan.
"Känner mig mer trygg"
– Under rättegången var vi väldigt seriösa, uppklädda, pålästa och väl förberedda. Det kändes som om vi togs på allvar, att det inte var ett hyss vi gjort som jag upplevde att vittnena ville få det till. Det kändes som om rätten förstod hur engagerade vi var, att vi inte ville bråka och störa den demokratiska ordningen, säger Karin Sunde Persson.
Efter domen, som kom i tisdags, känner hon sig lättad.
– Jag känner mig mer trygg i samhället. I uttalandena som polisen och kommunfullmäktiges ordförande gjorde i SVT kändes det som att vi måste sättas på plats. Det har varit mycket skrämsel upplever jag.
"Det här är så absurt"
Samtidigt är hon och flera av de andra åtalade lite besvikna. En fällande dom hade gett mer publicitet, tror de.
– Jag känner mig tacksam men också lite frustrerad. Vem stör demokratin mest – politikerna eller vi civila som bara vill ha en framtid? Politikerna kommer att dö av hög ålder men jag kommer att dö av klimatkrisen. Jag förstår inte hur de inte kan göra allt som står i sin makt, säger 19-åriga Elsa Andersson.
– Hade vi blivit dömda hade jag lätt överklagat, för jag tycker det här är så absurt. Politikerna tryckte på att vi inte respekterade den demokratiska ordningen, men jag har över 70 argument för att det är de som inte gör det, säger Ann Engqvist.
Annica Albin började gråta av lättnad när hon läste domen.
– Jag tycker att den är bra. Jag är glad att det kom fram att yttrandefriheten väger tyngre, att vi måste ha rätt att säga vad vi tycker, säger hon.