Häggen är redan på gång, och snart står syrenen i full blom. Den underbara tiden då naturen vaknar kom ovanligt tidigt i år. Så skynda att njuta.
Både hägg och syren har redan knoppats, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
– Det är ungefär tre veckor tidigare än vid förra sekelskiftet. Det brukar vara ungefär en vecka tidigare på grund av att det blivit varmare, men i år är det ovanligt tidigt, säger han.
Det gäller alltså att skynda sig ut för att inte missa allt det härliga mellan hägg och syren. Våren har förstås kommit olika långt i landet, men på många håll spricker det skira, ljust gröna ut alldeles nu.
– Egentligen borde alla ta semester den här tiden. Det händer så mycket i naturen.
Det går förstås inte för alla – många, som vårdpersonalen, måste jobba hårdare än någonsin nu. Men en liten tur ut i det gröna kanske hinns med.
Ljusgrönt och skirt
Det man absolut inte får missa är framför allt lövsprickningen, tycker Vanhoenacker.
– Att åka ut i en lövskog i maj med alla nyutsprungna träd är häftigt. Det är så fint ljus, säger han.
Särskilt för den som har lyckan att uppleva en bokskog, som har ett fantastiskt ljusgrönt skimmer just nu, tipsar han. Men bokskogarna växer bara i södra Sverige, i norr får björkar och andra lövträd lysa upp.
– Här i Stockholmsområdet är det full fart på vitsipporna nu, det är riktiga vitsippsmattor. Vitsipporna brukar blomma fram till häggen slår ut, sedan när det är syrenernas tur kommer liljekonvaljerna.
Det är en alldeles speciell upplevelse, tycker han, att få uppleva liljekonvaljeblomning i stor mängd.
– Kolla nära på liljekonvaljen! Och så doften…
Den som är tidigt uppe bjuds på fågelkonsert – sången i gryningen så här års är helt makalös, berättar Vanhoenacker.
Livat i skogen
– Lövsångare, gransångare, grönsångare och svarthättor – det är världens hallabalo i skogen nu. Även vid fågelsjöar, med doppingar, änder och sothönor.
Fast kvällarna är också fåglarnas tid, framhåller han. Då sjunger rödhakar, trastar och beckasiner. Nära en sjö kan rördrommens sorgsna läte höras.
Men Didrik Vanhoenacker vill också tipsa om den andra vågens fjärilar som kommer nu.
– De första, som övervintrar som fjärilar, har redan kommit. Nu är det de som övervintrar som puppor som kläcks. Det är till exempel Aurorafjäril, som är vit med orange kant.
En riktigt fin fjäril som kommer nu är grönsnabbvingen, som är lite oansenligt brun på ovansidan. Men undertill, då den fäller ihop sina vingar, är den alldeles metalliskt glänsande grön.
– Den är jättefin, den sitter ofta bland blåbärsris, som också blommar nu, säger Vanhoenacker.
Mellan hägg och syren
Uttrycket ”mellan hägg och syren” brukar kopplas till en historia om en skomakare, som stängde sin verksamhet under den ljuvliga tiden mellan hägg och syren. Om det är sant vet man inte, det finns fler liknande historier knutna till andra yrkesgrupper. Det finns också de som säger att författaren Frithiof Nilsson Piraten hittade på historien.
Källa: Nordiska museet