Startsida - Nyheter

Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Vildvuxet och ätbart

Maskrosen kommer tidigt med både blad och blommor och kan användas bland annat som sallat.

Just nu finns det massor av godsaker i naturen som spirar och gror. LFT har gjort en sammanställning av tips om vad naturen bjuder på. Ta gärna med dig en flora ut när du plockar och var noga med att inte plocka för mycket på ett ställe.

Maskros

Taraxacum sp.
Maskrosen är väl en av de mest välkända växterna. Unga blad kan ätas i sallad och odlas enligt biologen Stefan Källman i Frankrike som sallat.

Innan löktraven blommar känns den igen på de hjärtformade bladen som luktar lite lökigt. Foto: Flickr/Creative commons

Löktrav

Alliaria petiolata
Löktrav får vita blommor men känns som späd igen på de hjärtlika bladen. De har en kryddig smak, som en blandning av senap och vitlök. Används färsk i kalla rätter, gärna i kombination med olja eller annat fett, till exempel i sallad, dressing, hummus och pesto. Om den värms för mycket försvinner smaken.

Kirskål är ett vanligt ”ogräs” i trädgårdar och parker. Foto: Kristian Peters/Wikimedia commons

Kirskål

Aegopodium podagraria
Växer på näringsrik mark och är ett vanligt ogräs i trädgårdar och parker där de kan bilda täta mattor av blad. Växten luktar aromatiskt, ungefär som selleri och späda blad kokas som grönsak. Äldre blad smakar starkare och beskt.

Tusenskönor i tusental? Foto: Jonatan Svensson Glad/Wikimedia commons

Tusensköna

Bellis perennis
Så här års när blommorna är fräscha och bladen späda, smakar de gott att äta råa, exempelvis i en sallad. Kan också användas i soppa till exempel.

Måror kommer i olika storlekar och färgerna vitt och gult men har alla liknande smala blad. Illustration: Jacob Sturm/Wikimedia commons. Foto: Flickr/Creative commons

Måror

Galium sp.
Mårväxterna har smala barrliknande blad som sitter i kransar runt stammen och får små vita eller gula blommor beroende på sort. De kan användas ungefär som spenat och antingen ätas färsk eller tillagad i till exempel soppor, pajer eller lasagne.

Späda nässlor på väg upp laddade med nyttigheter. Foto: Sofia Härén

Brännässla

Urtica dioica
Brännässlor är mycket användbara och laddade med nyttigheter som järn, C-, B- och A-vitamin, och andra mineraler som magnesium och kalium. Använd i soppor, paj och gratänger. Smakar bäst när bladen är små och späda, skippa den grova stjälken. Förvälls innan användning.

Vit- och rödplisterns blad påminner om nässla men utan brännhår. Foto: Flickr/Creative commons

Vit- och rödplister (även kallad sötnässla)

Lamium album/purpureum
Liknar brännässla men utan brännhår och kan användas på samma sätt. Barn brukar gilla att suga den söta nektarn ur blommorna. Blommorna kan strös på sallader eller bakverk. De tidiga skotten kan användas som spenat/nässlor i soppa mm.

Almfrö har en nötig smak. Foto: Nina Andén

Almfrö

Ulmus glabra 
Almfröna sitter i klasar på trädet och är lättplockade. Det vanligaste sättet att äta dem är att strö dem i en sallad. De har en nötig smak och passar bra ihop med tomat. Tänk på att inte plocka för mycket almfrön eftersom almarna på senare år har blivit mer ovanliga och fått svårigheter att sprida sig.

Lönnen blommar tidigt med ljust gröna blommor. Foto: Anette Meyer/Pixabay

Lönnblad och -blommor

Acer platanoides
Lönnens blommor är söta och lite bittra. De kan strös över salladen till exempel. Även lönnens späda blad kan ätas så här års, precis när de kommit ut ur knoppen.

Vill du veta mer?

Emilia Rekestad, trädgårdsmästare och permakulturist, tipsar om några av vårens läckerheter i en film hon lagt ut på Youtube: Se länken här.
Bloggen Dags att plocka är inte aktiv just nu men är full av matnyttig information och inspiration: www.dagsattplocka.se
Boken Vilda växter som mat och medicin av Stefan Källman, som är biolog och har forskat på vilda växters användning och näringsinnehåll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV