På påskafton startade föreningen Närjord i Söderhamn ett potatisuppror. Målet är att värva så många potatisodlare som möjligt, och på sikt öka självförsörjningsgraden av livsmedel både i kommunen och hela Sverige.
Den 11 april 1917 startade 200 kvinnor från Söderhamn ett landsomfattande bröd och potatisupprop. På årsdagen tågade på påskafton grönsaksodlare ur föreningen Närjord till Rådhustorget i Söderhamn för att uppmärksamma Sveriges behov av ökad självförsörjningsgrad.
– Även om vi inte har någon livsmedelskris nu, så kanske det kommer en i framtiden. Det här måste vi råda bot på. Vi tror dessutom att det finns oerhört mycket jobb att hämta inom det här, både lokalt och nationellt, säger Anders Persson, ordförande för Närodlarna till P4 Gävleborg.
Målet med potatisuppropet är att öka intresset för förbättrad självförsörjning av livsmedel i Sverige, både lokalt och nationellt. Spridningen av Coronaviruset – med stängda gränser, mindre resande och färre exportmöjligheter – har aktualiserat problemen, bristerna och behovet av förändring, menar han.
"Viktigt att starta redan nu"
På föreningens hemsida skriver man att det som sker nu skyndar på, nödvändiggör och motiverar en snabb omställning till ett system för livsmedelsförsörjning som bygger på en tillräcklig självförsörjning och en långsiktigt hållbar matproduktion.
– Vi tror inte på en närkris, men kan man bygga upp självförsörjningsgraden och starta redan nu tycker vi det är viktigt, säger Anders Persson.
Ett sätt att börja är att stötta livsmedelsproducenter och köpa in utsäde och fröer i stor skala, enligt Närjord.
”All tillgänglig mark måste inventeras och göras brukbar. Det gäller att agera redan denna växtsäsong. Det vi inte får ner i jorden under de närmaste två månaderna kommer vi inte att kunna skörda i höst”, skriver de på sin hemsida.
I Söderhamn påbörjas mobiliseringen genom att organisera en lokal livsmedelskedja för mindre matproducenter. Föreningen har också köpt in 12 ton sättpotatis som kommer att delas ut gratis till de som vill odla.