Nästan hälften av alla svenska företag gör ingen uppföljning om deras policy för mänskliga rättigheter efterlevs. Det visar en kartläggning från Amnesty International och Fair Action.
Granskningen omfattar svenska företag med verksamhet i länder eller branscher där det finns dokumenterade problem med till exempel barnarbete, användning av farliga kemikalier eller löner som är så låga att de inte går att försörja sig på.
Amnesty och Fair Action tittade på hållbarhetsredovisningar från 46 företag. Nästan hälften av de granskade bolagen beskriver inte om deras policy för mänskliga rättigheter har lett till förbättringar för dem som jobbar i produktionen eller för lokalbefolkningen som påverkas av verksamheten.
– I åtta rapporter saknas helt och hållet information om hur företagen hanterar människorättsrisker, och på flera områden visar granskningen ett sämre resultat jämfört med 2019 års granskning, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Action.
Granskningen visade också att det bara är ett fåtal företag som redovisar att de lever upp till centrala delar av FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
Sverige duckar inför lagstiftning
Amnesty International Sverige och Fair Action anser att nuvarande svensk lag om hållbarhetsredovisning inte är tillräcklig för att få företagen att förbättra sitt arbete med att respektera mänskliga rättigheter i praktiken.
– Regeringen måste vara drivande för att få en ny och effektiv lagstiftning på plats, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom företagsansvar och mänskliga rättigheter på Amnesty i Sverige.
Hittills, menar man, har den svenska regeringen duckat inför en sådan nationell lagstiftning, trots att ett tiotal europeiska länder har eller utreder den typen av reglering, däribland Norge, Finland och Danmark.
Amnesty skriver också att svenska modeföretag bör se till att en minskning eller tillbakadragande av ordrar på grund av coronakrisen inte leder till att anställda på textilfabrikerna i Asien avskedas utan att få ut innestående löner.
”De låga lönerna i klädfabrikerna gör att textilarbetarna inte har några besparingar att ta av ifall de förlorar jobbet när ordrarna nu minskar från modeföretagen”, skriver Amnesty i pressmeddelandet.