Få torde ha missat att coronakrisen har förändrat våra rörelsemönster. Men hur, och i vilken grad? Det försöker it-jätten Google reda ut, baserat på platsdata från användare. Den tydligaste trenden i Sverige: Uppsvinget för parker och andra rekreationsområden.
Besöken på platser som parker, botaniska trädgårdar och rastplatser för hundar var i slutet av mars hela 43 procent högre jämfört med ett genomsnitt för femveckorsperioden 3 januari–6 februari, det vill säga innan smittspridningen tagit fart.
Det är en större förändring än raset för kategorin ”detaljhandel och rekreation” – exempelvis restauranger, caféer, köpcenter och biografer – på 24 procent, och nedgången för buss- och tågstationer och annan kollektivtrafik på 36 procent.
Besöken på arbetsplatser har minskat med 18 procent medan rörelser i hemmet ökat med 5 procent.
Att besöken i grönområden ökat så pass kraftigt kan förstås, utöver coronaviruset, hänga samman med vårens ankomst. Men som SMHI konstaterar i sin senaste månadsrapport så bjöd mars överlag inte på särskilt mycket vårväder.
Störst ras i Norge
I rapporten för Sverige redovisar Google även uppgifter för respektive län. Siffrorna skiljer sig rejält mellan länen, men it-jätten avråder från sådana jämförelser eftersom platsdatans noggrannhet och kategoriseringen av olika platser varierar. Av samma skäl avråds från jämförelser mellan olika länder.
Med det sagt: För samtliga våra nordiska grannländer redovisas större nedgångar för ”detaljhandel och rekreation” – i Norge är raset 65 procent – och besök på arbetsplatser. Norska Googleanvändare tycks heller inte, till skillnad från de svenska, ha flockats i parkerna. Men i grova drag är trenderna i Norden desamma (uppgifter för Island saknas).
I ett annat närliggande land, Tyskland, ser det annorlunda ut: Där har samtliga platskategorier förutom bostäder minskat mycket kraftigt. Detsamma gäller länder som Frankrike, Storbritannien och USA. Och Italien, där flertalet kategorier minskat med i storleksordningen 90 procent, medan rörelser i hemmet ökat med 24 procent.
Kan vara till nytta
Den platsdata som ligger till grund för rapporten samlas in via appen Google Maps, för de användare som har aktiverat platshistorik i sitt Googlekonto, och är anonymiserad. Som med alla stickprov är det osäkert hur representativa siffrorna är för befolkningen som helhet, understryker bolaget.
Google hoppas att rapporterna för olika länder kan vara till nytta för sjuk- och hälsovården och smittskyddsmyndigheter i respektive land, genom att de ger indikationer om effekten av de olika regler och restriktioner som införts för att hindra smittspridningen.