I hela Sverige engagerar sig människor för att hjälpa de som har det som svårast under coronakrisen. Bland annat har ett stort antal grupper startat på Facebook för att hjälpa personer i riskgrupper att handla mat och mediciner.
Den 11 mars startade Malin Fors och Ida Malmlöf gruppen ”Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper” på Facebook. I dag, drygt tre veckor senare, har den vuxit till över 17 000 medlemmar. Dessutom har det bildats massor med liknande grupper, både nationellt och lokalt.
Inser att vi är sårbara
Malin och Ida hade känt varandra ett tag och diskuterat corona mycket när de bestämde sig för att starta gruppen.
– Som skåning som bor i Stockholm kan jag själv känna en hjälplöshet över att jag befinner mig så långt bort från äldre släktingar. Det här var vårt sätt att försöka hjälpa de som har det svårt just nu, säger Malin Fors.
– Tanken var också att få folk att inse att de inte är ensamma, fyller Ida Malmlöf i.
Malin Fors tror att krisen kan leda till att många börjar fundera över saker som vi tidigare har tagit för självklara.
– Vi är ganska bortskämda i det här landet med att kunna gå till affären och handla när vi vill men nu inser vi att vi är ganska sårbara. Jag tror det här väcker många existentiella tankar.
Början på en ny trend
I Facebookgruppen har de skapat ett dokument med en lista över lokala hjälpgrupper, i skrivande stund är det runt 100 stycken.
Att det skulle bli så här stort och så många ringar på vattnet – det hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger Malin Fors och fortsätter:
– Men det säger också något om människan, att vi mår bra av att hjälpa. Jag tror det här är början på en ny trend.
Förutom den akuta hjälpen som människor ger under pandemin så menar hon att de lokala grupperna också gör att det byggs upp en tillit till varandra i olika samhällen, något som kan behövas även efter att coronakrisen är över. Det är också flera som har skrivit i grupperna och uppmanat till att låta dem vara kvar efter att den akuta krisen har lagt sig.
–Om det kommer något positivt ur det här så tror jag att folk kommer prioritera mer att ta hand om varandra i framtiden, säger Ida Malmlöf.
Malin Fors instämmer och tillägger:
– Vi har 39 procent ensamhushåll i Sverige. Men ensam är inte alltid stark, vi behöver en förändring från det individualistiska och börja se till varandra mer.
Vill bygga en annan typ av samhälle
I Göteborg har även ett nätverk som kallar sig för Solidaritetsnätverket Göteborg startat. Nätverket är till för alla som vill hjälpa sina grannar med problem och oväntade situationer som coronakrisen har lett till:
”Vi är hänförda över vilken entusiasm och hjälpsamhet grannar, organisationer och andra människor har visat varandra under denna kris. Det visar inte bara att vi kan klara den här krisen, utan att vi också kan bygga en annan typ av samhälle”, skriver nätverket på sin Facebooksida.
De säger även att de inte bara vill möta de konkreta behov som uppstår som en följd av coronaviruset utan att de också vill ge hjälp i den ekonomiska krisen. ”Vräkningar, förlorade inkomster, brist på försörjning och andra ekonomiska påfrestningar är bara några av problemen som människor drabbats av i krisens spår. Solidaritetsnätverkets medlemmar vill samla människor för att tillsammans möta sådana problem”, skriver de.
Röda korset organiserar volontärer
Även stora organisationer, som exempelvis Röda korset, har under den senaste veckan arbetat med att samordna sina volontärinsatser för att möta coronakrisen. På sin hemsida efterlyser de volontärer i 18 kommuner, alltifrån Helsingborg till Pajala.
I vissa kommuner, exempelvis Göteborg, har de också fått ett särskilt uppdrag från kommunen att samordna hjälparbetet. Det kan både handla om att agera sluss för de individer som kontaktar staden och erbjuder hjälp och att ta emot uppdrag från staden och matcha mot personer och organisationer.
Enligt Röda korsets pressekreterare Isak Hellerup så är dock inte rekrytering av nya volontärer deras högsta prioritering i dagsläget:
”Vi arbetar mer med att organisera och samordna redan befintliga volontärer i landet. I stort sett alla befintliga uppdrag har kunnat bemannas med hjälp av redan befintliga volontärer inom organisationen. Om behoven blir ännu större så kommer vi att behöva gå ut i en rekryteringskampanj men så är inte fallet ännu.”, skriver han i ett mejl till LFT.