Miljontals kan avlida i virusutbrottet om det får en okontrollerad spridning, varnar FN:s generalsekreterare António Guterres. Han tillägger att fattiga länder är särskilt utsatta.
– Om vi låter viruset spridas som en löpeld, och då särskilt i de mest utsatta regionerna i världen – kan det döda miljontals människor, säger han.
– Global solidaritet är inte bara en moralisk nödvändighet, det ligger i allas intresse.
Guterres vädjar om en samordnad global insats för att begränsa coronavirusets spridning.
– Vi behöver omedelbart komma bort från en situation där varje land ägnar sig åt sin egen hälsostrategi, till ett läge som fullt synligt tryggar ett koordinerat globalt gensvar, vilket inkluderar att hjälpa länder som är mindre förberedda på att tackla krisen.
Måna de sårbara
FN-chefen uppmanar regeringar att ge starkast möjliga stöd åt de åtgärder som Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.
– Hälsokatastrofen ställer det i klar dager att vi bara är så starka som det svagaste hälsosystemet.
Vad de globala ekonomiska aspekterna anbelangar anser Guterres att fokus måste inriktas på de mest sårbara, som arbetare med låga inkomster samt små och medelstora företag. Han förordar bland annat lönestöd och försäkringsinsatser.
Nära 10 000 döda
Enligt honom spelar Internationella valutafonden och Världsbanken nyckelroller för att lösa de finansiella problemen för vissa länder.
– Och vi måste avhålla oss från frestelsen att tillgripa protektionism. Nu handlar det om att avveckla handelshinder och återupprätta levereranskedjor, säger Guterres.
Över 235 000 personer hade på torsdagskvällen bekräftats smittade av coronaviruset i världen, enligt siffror från Johns Hopkins universitetet i USA. Antalet döda låg då mycket nära 10 000.