Hjälporganisationer varnar för katastrofala följder om coronaviruset får fäste kring överfyllda flykting- och migrantläger i Grekland. Enstaka EU-länder har lovat att ta hand om ensamkommande unga – men Sverige säger fortsatt nej.
Tyskland, Frankrike, Finland, Portugal och Luxemburg har hittills sagt ja till att ta emot några av de totalt cirka 1 500 ungdomar under 14 år som befinner sig i grekiska läger och antingen är sjuka eller saknar föräldrar.
Irland, Bulgarien och vårens ordförandeland Kroatien väntas ansluta sig till ja-sägarna på fredagen.
– Vi har diskuterat det och kan vara redo, men vill först höra vad kommissionär (Ylva) Johansson säger, konstaterar inrikesminister Davor Bozinovic inför fredagens inrikesministermöte i Bryssel.
Nej från Sverige
Sverige har däremot inte ändrat sig. Nej är fortsatt vad som gäller.
– Sverige har tagit väldigt stort ansvar för ensamkommande och har gjort det under flera års tid, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg (S) på väg in till mötet – samtidigt som han ändå ”välkomnar” att andra länder diskuterar frågan.
Oro hos MSF
Från hjälporganisationer på plats hörs samtidigt varnande rop, med anledning av coronaviruset. Konsekvenserna kan bli katastrofala om inte något görs i och utanför de överfulla lägren på exempelvis Lesbos.
”I vissa delar av Moria-lägret finns det bara en vattenkran åt 1 300 personer, det finns ingen tvål och hela familjer tvingas sova i utrymmen på högst tre kvadratmeter. Detta innebär att de åtgärder som rekommenderas för att förhindra spridning, som att tvätta händerna ofta och hålla avstånd från varandra, är omöjliga”, säger läkaren Hilde Vochten från Läkare utan gränser (MSF) i ett pressmeddelande.