Uppgifterna kring hur utbredd coronasmittan är i Iran är oklara. Men dödstalet fortsätter att stiga i snabb takt och nu friges tiotusentals fångar tillfälligt för att förhindra smittspridning. Den svenska läraren och forskaren Ahamdreza Djalali är en av de fångar som bör släppas permanent, anser Amnesty International.
– UD borde nu ta tillfället i akt och agera på alla sätt för att Ahmadreza Djalali friges. Hans hälsotillstånd är redan mycket allvarligt och med tanke på de usla förhållandena i iranska fängelser och den risk han skulle utsättas för vid en eventuell smitta så borde han också tillhöra dem som nu friges tillfälligt, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.
Även EU-parlamentet och FN:s specialrapportörer anser att Ahmadreza Djalali ska friges helt, då inga bevis på brott lagts fram mot honom.
Amnesty skriver att även om det ännu inte finns bekräftade fall av coronasmitta i iranska fängelser är möjligheten att det kan ske oroväckande. Fångarna är nämligen särskilt utsatta om ett utbrott av viruset skulle ske då antalet intagna är för stort i förhållande till antalet platser på flera av Irans fängelser, i kombination med dålig ventilation, dålig mat, och bristande sanitära förhållanden.
Det råder också ofta brist på medicinsk hjälp, mediciner och hygienprodukter, skriver Amnesty Sverige.
Anklagas för samröre med Mossad
Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalalidisputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.
Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.
Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.
I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den ”svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.
Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.
Källa: TT/Amnesty Sverige