Att ta med en egen lunchlåda till restaurangen istället för att köpa en engångsförpackning kan göra att du sparar runt 130 kg avfall per år. Nu vill Göteborgs stad upplysa om detta och få restaurangerna i innerstaden att sätta upp skyltar om att det är okej att ha med egen matlåda.
– Vi har märkt att det kan finnas ett motstånd hos många att ta med sig en egen matlåda till restaurangen eller caféet eftersom man kanske känner sig konstig eller annorlunda. Det vill vi motverka genom det här initiativet, säger Ulrika Barkman som är projektledare för Engångsfritt Göteborg, ett initiativ startat av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.
I fredags gick startskottet för projektet med en manifestation på Kungsportplatsen där alla som ville fick komma och ta med sig en egen matlåda och gå ut och köpa lunch i. Då var det redan tio restauranger som hade anslutit sig, men Ulrika Barkman säger att det trillar in fler hela tiden. De som ansluter sig får en skylt som de kan sätta upp i skyltfönstret som visar att här går det bra att köpa lunch i medhavd låda.
Men det är inte bara caféer och restauranger som de vänder sig till, de försöker även nå ut till arbetsplatser för att informera om det onödiga i att köpa en förpackning som kanske bara transporteras några hundra meter innan den kastas.
– Vi har än så länge bara fått positiv respons från restaurangerna på det här, de vi pratar med tycker att det känns helt självklart att vara med, säger Ulrika Barkman.
Hon tillägger också att det inte finns något i livsmedelslagen som säger att man inte får ha med sig en egen matlåda när du köper lunch.
Finns det några andra städer i Sverige som har gjort samma sak?
– Nej, inte vad jag känner till. Jag har hört om en del som som gått ut med information om att inte använda engångsmaterial, men jag tror att vi är först med just det här, säger Ulrika Barkman men tillägger också att flera kommuner har hört av sig och är nyfikna.
Ni säger att ni vill bli Sveriges första helt engångsfria stadskärna, hur länge kommer det att dröja innan ni faktiskt är det tror du?
– Ja, vi sticker ut hakan lite där, säger Ulrika Barkman med ett skratt.
– Jag tror inte att det är orimligt att alla caféer och restauranger i innerstaden har satt upp en skylt om att här kan man ta med sig egen matlåda inom kort, det är ju inte särskilt svårt. Men att gå till att bli helt engångsfria är ju ett lite större steg… men vi har höga ambitioner.
En undersökning som förvaltningen kretslopp och vatten i Göteborg har gjort visade att en tredjedel av invånarna skulle börja använda flergångslådor om de blev upplysta om möjligheten. Även Göteborgs kulturkalas satsar på att bli helt engångsfritt från och med nästa år.
Fakta engångsförpackningar
· Att ta med egen matlåda och mugg när du köper hämtmat och dryck från caféer och restauranger är helt ok. Det finns inga regler som förbjuder det.
· Var tredje svensk i åldern 18 till 29 år köper mat, dryck eller snacks dagligen eller flera gånger i veckan.
· Av dessa upplever åtta av tio att engångsartiklar av plast är ett stort miljöproblem.
· Sex av tio uppger att de slänger sin förbrukade förpackning i närmaste papperskorg.
· 1 göteborgare = 400 kg avfall/år, 1/3 är förpackningar och det ökar.
· Om du köper hämtmat i egen flergångslåda två gånger i veckan 5 veckor om året minskar du ditt avfall med 90 engångslådor.
(Källor: Håll Sverige rent, Livsmedelsverket, Kretslopp och vatten i Gbg)