Startsida - Nyheter

Energi

TV-tips i vintermörkret

Lotta Lundgren och Erik Haag träffar forskare och experter i SVT:s nya serie om hur det skulle kunna vara att leva i en utsläppsneutral framtid.

Jul- och nyårshelgerna brukar förutom mat, klappar och umgänge även innebära tv-tittande för många. Vi har rotat runt både i de reguljära tv-tablåerna och på streamingtjänsterna och hittat program som kan ge lite värme under den mörkaste årstiden.

Rättighetsbärarna

Barnkonventionen firar 30 år och blir dessutom lag i Sverige 1 januari 2020. Att barn har egna rättigheter låter så självklart, men vad innebär det egentligen och hur blir vi bättre på att leva upp till dem? I serien Rättighetsbärarna får vi i sex delar bland annat lyssna till barn som lever som papperslösa och asylsökande barns erfarenheter och berättelser utifrån barnkonventionens olika artiklar.

Alla delar finns på SVT Play

Rättighetsbärarna handlar om barnkonventionen som blir till svensk lag den 1 januari 2020. Foto: SVT. 

Kortfilm på årets mörkaste dag

21 december är kortfilmens dag och SVT firar detta med att visa ett stort antal av årets bästa kortfilmer. Filmerna som visas är: Dom kallar mig Wrestlare, Hemtjänst, Flaskhals, Hur det känns att vara bakis, Svaga kvinnor, En film, Så inget händer dig, Dom kallar mig Fangirl.

SVT2 den 21 dec kl 21.25 och SVT Play

A Christmas Carol

Charles Dickens klassiska julsaga har filmatiserats otaliga gånger.  Nu kommer en ny brittisk miniserie där den grinige Scrooge spelas av Guy Pearce. Den trailer som har släppts tyder på att den kommer ha en lite mörkare ton än många av de tidigare filmatiseringarna. Serien släpps i tre delar och kommer visas på HBO.

Premiär på HBO Nordic den 23 dec 

Karl-Bertil Jonssons julafton

Vid sidan av Kalle Anka julens mest traditionella tv-inslag. Låt dig än en gång svepas med av Karl-Bertils bultande hjärta för samhällets mest utsatta, ”de som inte äger något varuhus”.

SVT1 den 24 dec kl 19.05 och SVT Play

Tage Danielssons klassiska julsaga från 1975 visas traditionsenligt i SVT. Foto: SVT. 

Bergmans hushållerska och Fanny & Alexander

För de som har svårt att få nog av ”dämonregissören” Ingmar Bergman så är juldagen i SVT en högtidsdag. Först visas dokumentären Bergmans hushållerska av Tom Alandh som lyfter fram en mindre smickrande sida av Bergman, nämligen hur han hunsade sin hushållerska Anita Haglöf – här får hon själv berätta om livet med Bergman. Direkt efter visas det mäktiga fem timmar långa eposet Fanny & Alexander som Oscarbelönades och som bland annat innehåller några av filmvärldens mest klassiska julscener.

SVT2 den 25 dec kl 14.00 och 15.00 samt SVT Play

Hasse och Tage

I höstas hade Jane Magnussons dokumentärfilm om komikerduon Hasse och Tage premiär. Jag recenserade den då och skrev bland annat att ”den varma medmänsklighet och humanism som präglade så gott som allt Hasse & Tage gjorde känns i dagens hatiska och polariserade debattklimat kanske viktigare än någonsin”. Nu har filmen klippts om till en tv-serie som visas i SVT under jul- och nyårshelgen, med start på juldagen.

SVT1 25 dec kl 20.00, 29 dec kl 20.00 och 1 jan kl 20.00  

Punk – en revolution i fyra delar

Många säger att punken är död men punkens pionjärer hävdar motsatsen. Den här serien tar avstamp i det sena 60-talets Detroit där band som The Stooges och MC5 påbörjade en revolution som New York Dolls och The Ramones snart skulle bli en del av.

SVT2 26 dec kl 22.25, 29 dec kl 22.15, 2 jan kl 22.40 och 4 jan kl 22.45 samt i SVT Play.

Messiah

Den här nya thrillerserien utspelar sig i gränslandet mellan politik och tro i en tid då sociala medier har stort inflytande på människors tankar och åsikter. I serien vävs flera historier samman: en israelisk underrättelsetjänsteman, en präst från Texas och hans dotter, en palestinsk flykting samt journalisten som bevakar händelserna.

Premiär på Netflix den 1 jan 

Rapport från 2050

I den nya serien Rapport från 2050 provar Lotta Lundgren och Erik Haag på att leva i ett framtida Sverige som lyckats leva upp till Parisavtalets löfte om nollutsläpp. Hur ser vår vardag ut i en utsläppsneutral framtid?
Den globala uppvärmningen har redan passerat 1 grad och rusar vidare mot 1,5 grad, den punkt som forskarvärlden och FN:s klimatpanel betraktar som smärtgränsen för vad planeten kan hantera.
Erik Haag och Lotta Lundgren träffar experter och forskare som berättar om de anpassningar som krävs av samhället och hur människors livsstil och konsumtionsvanor kommer påverkas av omställningen.

SVT1 15 jan kl. 21.00,  22 jan kl 21.00, 29 jan kl 21.00 och 5 feb kl 21.00 samt i SVT Play 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV