Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

Norrland

21 januari

Klädbytarkväll i Luleå
Lämna in upp till fem plagg, skor och/eller accessoarer som du tröttnat på, som inte längre passar eller som du helt enkelt inte behöver. Det du lämnar in ska vara rent och helt – lämna de trasiga och sladdriga grejerna hemma (eller helst av allt till återvinning). Plagg lämnas innan eventet startar den 21/1, i utbyte får du lika många kuponger som plagg du lämnat in och under klädbytar-kvällen använder du dessa för att ”köpa” nya plagg. Kläder som blir kvar under kvällen skänks till Röda Korset i Luleå. 
Plats: Kula Bazaar & Studio, Hornsgatan 12, Luleå
Tid: 18:30-21:00.

21 -23 februari

Umefolk 2020
Livemusik på sex scener. Folk och världsmusik med artister från bland annat Balochistan, Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Irak, Kurdistan, Sapmi, Sibirien och Sverige. Dessutom: folkmucirkus med akrobater, teater, slöjdtorg och öppen konstworkshop samt workshops i sång, spel och dans. Arrangör är studieförbundet Bilda, Umefolk och Umeå folkmusikförening.
Plats: Umeå folkets hus
Tid: 21 feb kl 18:30 till 23 feb kl 03:00.

Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

18 april

Svampodling i Dalarna
Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
Tid: 18 april, 9-16.30
Kostnad: 1 200 kr
Anmälan och info: stjärnsund.nu

Svealand

25 januari-17 maj

PDC-certifikat i Stockholm
Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.
Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
Kostnad: 6 500 kr
Läs mer: här
Anmälan: m.svennbeck@gmail.com

Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

Februari–oktober

Agroekologi i Karlskoga 
En kurs för alla som vill lära sig mer om agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv satt i ett större sammanhang.Både grönsaker, åkerbruk och djurhållning berörs under kursen även om grönsaksodlandet tar störst fokus. För den som ser sitt odlande som ett socialt verktyg, ett sätt att bryta rådande strukturer, en politisk handling  – så är det här rätt kurs. Deltagarna kommer få träffa representanter från olika organisationer som genom odling och jordbruk arbetar för förändring och solidaritet.
Kursstart: februari. Studietakt 50 procent på distans men med 6 träffar i Karlskoga och Rikkenstorp under feb–okt
Info och anmälan: karlskogafolkhogskola.se
Sista ansökningsdag: den 17 januari 2020.

Till 31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Götaland

16 januari

Naturens rättigheter i Malmö
I samband med den internationella konstutställninge Sensing Nature from Within arrangeras ett seminarium med föreläsningar, samtal och performance kring det moderna samhällets natursyn som framstår som alltmer ohållbar. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjek. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 jan 2020, kl 15–18, med after work
Språk: Programmet hålls omväxlande på svenska och engelska
Pris: Fri entré,  begränsat antal platser, först till kvarn.

18 januari

Workshop – sydda böcker
Tillverkning av sydda böcker med hjälp av några olika tekniker, till exempel japanskt bokbinderi. Det kommer även att finnas möjlighet att sy en almanacka för 2020. Ta med sax, linjal, blyertspenna, falsben eller om du vill prova något speciellt papper. Arrangör är Dye Lab Malmö och Staden Malmös hemslöjdförening
Plats: Dye Lab, Eriksrogatan 3, Malmö
Tid: kl 10–13
Kostnad: medlem SMHF 150 kr, medlem annan förening 175 kr, övriga 200 kr plus 50 kr materialkostnad
Info och anmälan: adrienn@dyelabmalmo.com. Betalning med swish/banknr.

Klimat- och tågträff i Jönköping
”Hur ökar vi engagemanget för klimatfrågan?” Naturskyddsföreningen Tranås och Studiefrämjandet i Jönköping bjuder in till en klimatträff med fokus på erfarenhetsutbyte och samarbete. Tomas Björnsson, Lunds Naturskyddsförening, inleder. Fokus kommer vara på klimatfrågan, men även höghastighetståg kommer diskuteras.
Plats: Studiefrämjandet i Jönköping, Rosenbergsgatan 6
Tid: 10.30–16.00. Med inledande samling och fika. Lunch ätes ute.
Kontakt och frågor: Torsten Svärd,  070-697 25 37
Anmälan: senast 9 januari till: Märta Svärd, marta.svard@outlook.com

18–19 januari

Grundkurs i omställning
Omställningsrörelsen (Transition movement) handlar om att skapa lokala lösningar på globala problem, och att inte vänta på att någon annan ska lösa det åt oss. Gillar du odling, cykling, delandekultur, återanvändning, hållbar ekonomi, folkbildning eller lokal utveckling? En grundkurs i omställning är för alla som vill ta saken i egna händer. Både för dig som är ny till begreppet omställning och dig som varit engagerad länge men vill få ny inspiration att fördjupa ditt engagemang. Arr: Omställning Göteborg i samarbete med Studiefrämjandet och Omställningsnätverket.
Tid: 18-19 januari, ca tider 9-17.
Plats: Falken, Falkgatan 7, 41667 Göteborg.
Anmälan här.
Sista anmälningsdag: 15 januari.

5 februari

Manas radikala bibliotek 
I år kommer den antirasistiska tidskriften Mana att ta med läsarna på en bildningsresa genom litteraturarkiven. Med utgångspunkt i tre kända böcker kommer de att föra in den antirasistiska litteraturen i en samtida kontext. 
Den här kvällen kommer temaredaktörerna att samtala utifrån det senaste Mananumret och sin kunskap och erfarenhet kring hur (ut)bildning och motstånd ser ut i dag. Arrangör är Tidskriften Mana och Amalthea Bokkafé
Plats: Amalthea bokkafé, Malmö 
Tid: 5 februari, kl 19–20.30.

9 februari–5 april

Studiecirkel för en ny ekonomi
I denna studiecirkel kommer deltagarna först fördjupa sig i vad pengar och banker är och hur penningsystemet egentligen fungerar. Därefter kommer fokus att vara på negativa konsekvenser av dagens system och till sist fördjupning i två lösningsförslag. En rad spännande och centrala artiklar och utdrag ur böcker kommer avhandlas och det kommer även finnas mycket utrymme för diskussion. Arrangör Positiva pengar och ABF Göteborg.
Plats: ABF Göteborg 
Tid: 13:30-16:00 (alla datum) 
Datum: 9/2, 23/2, 8/3, 22/3 och 5/4.

29 februari

Ledarutveckling med omställningsinriktning i Kalmar
Studiefrämjandet arrangerar en cirkelledarutbildning med omställnings- och hållbarhetsinriktning. Helgkursen är en kombination av Studiefrämjandets L1:a (Ledarutveckling steg 1) och Omställningsrörelsens Grundkurs/Transition Launch, som ger de grundläggande verktygen för att jobba med lokalt omställningsarbete.
Plats: Skälby Kungsladugård, Skälbyallén 6, Kalmar
Kostnad: 1500 kr/person (med boende 2500 kr/person). Kostnadsfritt för dig som är eller ska bli cirkelledare, samt för samarbetsorganisationer som har ett aktivt samarbete med Studiefrämjandet Småland-Gotland.
Anmälan: Senast den 10 februari 2020 på: länken här.

Längre fram …

1 mars-18 juni 2020

Klimatlyft på distans
Under våren 2020 ordnas en distanskurs i lokalt och regionalt ideellt klimatarbete. Fokus ligger på att stärka opinionen och nå ut till människor framförallt på landsbygden. Det kommer att bli diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatnödläge, klimaträttvisa och omställning men också om metoder för förändringsarbete, som organisering, protester och förändringsarbete. Kursen vänder sig främst till aktiva inom Fridays for future, Klimatsverige, Gretas gamlingar, Jordens Vänner, Klimataktion, Omställning Sverige och andra som vill utveckla klimatrörelsen. Alla åldra välkomna.
Plats: Distanskurs med videomöten kvällstid och helgträffar i Österfärnebo och Göteborg
Tid: 1 mars–18 juni 2020
Kostnad: 200 kr
Anmälan: Lars Igeland, mejla: lars.igeland@farnebo.se
Info: här.

2 mars – 30 oktober 2020

Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till.  Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här 
Anmälan: här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV