”Krukmakeriet”, med undertiteln ”Tillverka egna skålar kannor och fat” är både en hyllning till de urgamla tekniker som ligger bakom dagens keramiktillverkning och en högst praktisk instruktionsbok till hur en gör.
Detta kan nog vara höstens finaste hantverksbok. Det är krukmakaren Stefan Andersson som efter 20 år i hantverket delar med sig av sina insikter och erfarenheter.
Han har blivit berömd för sin keramik, som han till stor del bränner i egenbyggd vedeldad ugn och de säregna vackra glasyrer som blir resultatet av det. Han tillverkar keramiken i sin lilla verkstad i källaren till familjens hus vid Siljans strand i Dalarna, medan den sex meter långa vedugnen, av tusenårig asiatisk design, ligger i trädgården.
Att göra kärl av lera är en av människans äldsta färdigheter och Stefan Andersson väver också in en del historiska fakta i texten.
Det som känns speciellt med den här boken är dock att du får all information du behöver för att bli en krukmakare, till och med en ritning och instruktion på hur du kan bygga din egen ”pytteugn” av eldfast tegelsten och hur du bränner keramiken i den på bästa sätt.
Han har själv några sådana små ugnar plus ett par mindre elugnar som han kör parallellt med den stora eftersom de ger olika resultat. Stefan Andersson menar att det är främst praktiska skäl bakom valet av vedugnen: Den kräver visserligen mer arbetstid, men är relativt billig eftersom den går att bygga själv och har nästan inga servicekostnader.
”För egen del uppskattar jag hur vedbränningen skapar variation i de allra enklaste glasyrer och leror, och jag kan fokusera på formgivning istället för att blanda glasyrer.” skriver han.
Det enda jag kan sakna är en ritning för hur en gör sin egen drejskiva. I övrigt känns boken komplett, bildsatt med mängder av fantastiska foton, som måste tagit flera månader för fotografen Calle Stoltz att få ihop.
Det är en fascinerande känsla att få inblick i Stefan Anderssons dagliga arbete och känna att, åtminstone i teorin, skulle jag kunna göra allt detta själv.
Han skriver i bokens förord: ”Det är inte mycket som krävs för att du ska kunna göra din förs-ta skål, men samtidigt kan alla steg i processen – knåda, tillverka, glasera och bränna – gå fel och du måste börja om. Frustrerande möjligen, men samtidigt dess största charm. Ett hantverk att växa i.”.
Boken är fylld med handfasta tips och noggranna beskrivningar med steg-för-steg-illustrationer. Efter varje avdelning finns i punktform listat de problem som kan uppstå och förslag på lösningar. Stefan Andersson visar exempelvis de olika momenten i tillverkningen – som att dreja, pressa, hänkla (sätta handtag) och beskicka (att när godset är halvtorrt skära till vissa former, som foten på en skål).
Han går också igenom hur du kan göra egen glasyr från aska och lera eller köpa färdig från en leverantör och vad du ska tänka på då. Han berättar till och med hur en kan göra sina egna verktyg.
Detta är en värdefull bok både för nybörjaren och den som hållit på ett tag och vill få inspiration och tips från ett proffs, men också mycket läsvärd för den som bara är nyfiken på hantverket i största allmänhet.
Krukmakeriet
Författare: Stefan Andersson
Förlag: Natur och Kultur,
155 sidor