Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.
Norrland
5–6 december
Konferens om lokal ekonomi i Järvsö
Under devisen ”Kommunen som motor för lokalekonomisk utveckling” äger Lokalekonomidagarna rum i Järvsö. Bland talarna märks bland annat forskaren Jonty Leibowitz från Center for Local Economic Strategies och Serena Bonato från Tillväxtverket.
Lokalekonomidagarna är en mötesplats för såväl företagare och politiker som för gräsrötter och föreningar. Gemensamt är viljan att arbeta för att stödja, utveckla, stärka och studera lokal ekonomi. Syftet är att göra deltagarna medvetna om vilka problem och lösningar som finns inom ämnet.
Tid: 5-6 december
Plats: Järvsöbaden
Anmälan: via Studieförbundet vuxenskolan Gävleborg
Program: lokalekonomi.helasverige.se
Svealand
Oktober 2019–31 maj 2020
Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer. Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.
5 december
Världsjorddagen i Skarpnäck
På cirka 50 år har cirka hälften av världens odlingsbara jordar förstörts, mycket på grund av det industriella jordbruket. År 2014 initierade därför FN ”World soil day” den 5 december för att belysa det akuta läget.
För att sprida mer kunskap bjuder Skarpnäcks Folkhögskola in allmänheten till en eftermiddag på temat jord. Möt odlingsexperter, lär dig mer om bokashi och hur du gör din egen lermask, kolla in en biokolsmila och lyssna på Håkan Wallander som är professor i jordbiologi och miljövetenskap med mera.
Plats: Skarpnäcks folkhögskola
Tid: 5 december, från kl 14.45
Mer info: här
Götaland
5 december
Inspirationsföreläsning om skogsträdgårdar på Angereds gård
Philipp Weiss, odlare och författaren till årets trädgårdsbok 2018, ”Skogsträdgården: odla ätbart överallt” håller en öppen föreläsning om hur en skapar en trädgård som bara blir bördigare, vackrare och mer självskötande för varje år. Arrangeras av Stadslandet Göteborgs och Naturbruksförvaltningen. Kaffe/te och smörgås serveras på plats.
Plats: Angereds Gård 1, Gunnilse
Tid: 17.00–20.00
Anmälan: via länken senast den 2 december. Glöm inte att meddela eventuella matallergier.
Kostnad: gratis
6 december
Julpyssel på Mitt Möllan
Julpyssel inför det julfirande som ”Jalla Jalla en jul för alla” anordnar på Moriska paviljongen på julafton. Tanken är att julfesten ska bli fint pyntad med egengjorda dekorationer. Föreningen Cool minds bjuder på ”material, god stämning och idéer för den som behöver lite inspiration”. Under kvällen kommer det också bli auktion på upplevelse-julklappar.
Plats: Mitt Möllan, Claesgatan 8, Malmö
Tid: 15–21
Mer info på Facebook och Mitt Möllans hemsida
30 oktober–12 december
Sopkonst i Angered
Basen för höstens miljötema på Blå Stället i Angered är utställningen ”Förpackad” – ett undersökande konstprojekt om plast av.
Det är konstnären Mattias Kväll som visar tolv fotografier och en skulptur. Under ett år samlade han in all förpackningsplast som hans familj fick när de handlade och dokumenterade hur de orangeröda återvinningspåsarna blev fler. Han bar den växande högen ut till lika platser i naturen och fotograferade dem i landskapet.
I Tema Miljö på Blå Stället ingår också föreläsningar och workshops med mera.
Plats: Konsthallen Blå Stället, Angered
Tid: 30 oktober–13 december
Kostnad: Gratis
Info: här.
14 december
Diskutera permakulturdesign i Rönnsåker
I närheten av Holma utanför Höör samäger några personer fastigheten Jularp 1:1 (Rönnsåker i folkmun). Där kommer de bygga upp ett ekokollektiv tillsammans med framtida delägare (de söker fler intresserade).
Platsen håller på att permakulturdesignas för att rymma en gemenskap med cirka sex delägare med varsitt flyttbart ”hus”, ett gemenskapshus, odlingar av träd, buskar, örter och grönsaker, en liten plantskola, olika kursverksamheter och andra element och system som kan möta deras behov.
De bjuder in både personer som redan är medlemmar i Permakultur i Skåne och andra som är intresserade av permakultur att uppleva platsen, ta del av deras arbete med designen och bidra med idéer kring platsen.
Plats: Rönnsåker utanför Höör, där fortsättningen på Zander Ohls väg möter vägen till Skånes Djurpark
Tid: 10.30–15.00
Info på Facebook och anmälan: senast 12 dec till My Kjellberg på 0768-635434, info.myricas@gmail.com
Hela landet
12 december
Webinarium om naturens rättigheter
Ett webbsänt seminarium om processen att erkänna Lake Erie Bill of Rights. Mari Margil, från Community Environmental Legal Defense Fund berättar om hur de arbetat runt Lake Erie, Ohio och deltagarna kan diskutera möjliga paralleller till Vättern och arbetet med Vätterns rättigheter. Webinariet är på engelska.
Tid: 19.00-20.30
Plats: En dator nära dig via appen/programmet Zoom.
Mer info och anmälan här.
Längre fram
7 januari–5 juni
Gränslös feminism på Färnebo folkhögskola
Att skapa en feminism mot förtryck och för Morder Jord. Så kan man lite kort sammanfatta målsättningen med vårens kurs på Färnebo folkhögskola.
I Latinamerika växer olika feministiska rörelser fram som tar sats i den antikoloniala kampen och konfronterar manligt översitteri i alla former.
Kursen tar förutom detta fasta på klassamhället, rasismen och globala orättvisor. Och deltagarna kommer genom en resa till Peru att få vidga sina feministiska vyer och skaka av sig det koloniala arvet.
Plats: Färnebo folkhögskola, Österfärnebo – och Peru
Tid: 7 januari–5 juni
Info och anmälan: här.
18 januari–5 december
Kurs i omställning i Gästrikebygden
En kurs främst riktat till boende på landsbygden i Ockelbo, Sandviken, Gävle och Hofors kommuner och för personer som är beredda att engagera sig för att bidra till utvecklingen av lokalt och regionalt utvecklingsarbete för hållbarhet ur flera aspekter. I kursen förmedlas teori och praktik om odling för självförsörjning och möjlig försäljning av egna råvaror och mathantverk. Därtill att kartlägga möjligheter till samverkan på flera sätt i deltagarnas respektive närområden.
Undervisningen kommer att ledas av många av Sveriges ledande inspiratörer på sina respektive områden. Projektet drivs av den ideella föreningen Kulturand i Järbo.
Plats: Järbo i Sandvikens kommun
Tid: 14 lördagar under 2020 med start 18 januari och ungefär en träff per månad. Under mars, april och augusti kommer det att vara två gånger per månad.
Pris: Utan kostnad.
Anmälan senast 13 december och mer info här.
16 januari
Naturens rättigheter i Malmö
Vårt moderna samhälles natursyn framstår som alltmer ohållbar och intresset för holistiska världsåskådningar växer. På flera platser i världen har rättsliga instanser erkänt naturen som juridiskt subjekt.
I samband med projektet Sensing Nature from Within – en internationell konstutställning, följt av föreläsningar, samtal och performance – diskuteras denna natursyn.
Seminariet inleds med föreläsningar följt av ett modererat samtal mellan seminariedeltagare och publik och fortsätter i kaféet efteråt.
Bland deltagarna märks bland andra konstnären Ursula Biemann, universitetslektor David Harnesk och docenten i ekonomisk historia Anders Ögren. Moderator är ekologen Pella Thiel.
Plats: Moderna museet, Malmö
Tid: 16 januari 2020, 15-18, följt av after work
Språk: Programpunkten hålls delvis på svenska, delvis på engelska.
Pris: Fri entré, begränsat antal platser, först till kvarn.
Mer information: här.
17 januari
Agroekologi och småskalig odling på Karlskoga folkhögskola
Kursen vänder sig till dem som vill lära sig mer om Agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv satt i ett större sammanhang.
Både grönsaker, åkerbruk och djurhållning kommer beröras under kursen även om grönsaksodlandet tar störst fokus. För den som ser sitt odlande som ett socialt verktyg, ett sätt att bryta rådande strukturer, en politisk handling – ett steg mot förändring – så är det här rätt kurs. Deltagarna kommer få träffa representanter från olika organisationer som genom odling och jordbruk arbetar för förändring och solidaritet.
Kursstart i februari med studietakt 50 procent på distans men med 6 träffar i Karlskoga och Rikkenstorp under februari–oktober.
Mer info och anmälan på hemsidan.
Sista ansökningsdag den 17 januari 2020.
25 januari-17 maj
PDC-certifikat i Stockholm
Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.
Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
Kostnad: 6 500 kr
Läs mer: här
Anmälan: m.svennbeck@gmail.com
1 mars-18 juni 2020
Klimatlyft på distans
Under våren 2020 ordnas en distanskurs i lokalt och regionalt ideellt klimatarbete. Fokus ligger på att stärka opinionen och nå ut till människor framförallt på landsbygden. Det kommer att bli diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatnödläge, klimaträttvisa och omställning men också om metoder för förändringsarbete, som organisering, protester och förändringsarbete. Kursen vänder sig främst till aktiva inom Fridays for future, Klimatsverige, Gretas gamlingar, Jordens Vänner, Klimataktion, Omställning Sverige och andra som vill utveckla klimatrörelsen. Alla åldra välkomna.
Plats: Distanskurs med videomöten kvällstid och helgträffar i Österfärnebo och Göteborg
Tid: 1 mars–18 juni 2020
Kostnad: 200 kr
Anmälan: Lars Igeland, mejla: lars.igeland@farnebo.se
Info: här.
2 mars – 30 oktober 2020
Självhushållning på Klarälvdalens folkhögskola
Klarälvdalens folkhögskola startar i mars nästa år en kurs i självhushållning. Utbildningen vill inspirera till självförsörjning och en kreativt skapande livsstil på landsbygden. Därför får man bland annat lära sig att odla sin egen mat, bygga sitt eget hus samt hur småskaligt skogs- och lantbruk går till. Ekologiska och alternativa lösningar prioriteras.
Tid: 2 mars–30 oktober 2020
Plats: Kretsloppshuset, Naturbruksgymnasiet i Södra Viken
Sista ansökningsdag: 1 december 2019
Info: här
Anmälan: här.