Startsida - Nyheter

Energi

Så blir julen mer hållbar

Julgranen bör helst vara krav-märkt skriver Naturskyddsföreningen.

Samma vecka som Black friday, som uppmanar till konsumtion, svarar WWF med att släppa en lista på hållbara julklappar. Dessutom har Naturskyddsföreningen släppt en lista på hur du kan göra hela julen, och inte bara klapparna, så hållbar som möjligt.

”Julen är härlig men kanske inte alltid så miljövänlig. Men med enkla medel kan vi göra den lite mer hållbar och fortsatt lustfylld”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Klapparna

Högst upp på WWF:s lista finns att ge bort en kunskap eller färdighet. ”Utmana någon att lära sig något nytt! Ge bort en kurs i till exempel parkour, naturfoto, improvisationsteater eller italienska. Till nytta för både kropp och hjärna”, skriver de.

Ge bort något som du har köpt på second hand, en upplevelse eller ett gåvokort. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

Andra saker de tipsar om är att köpa något unikt på second hand eller att ge en sak som sparar på miljön i det långa loppet. Det kan till exempel vara en termosmugg eller vattenflaska i metall som minskar förbrukningen av plast, en cykelvagn eller ett månadskort till kollektivtrafiken.

Ytterligare tips: Gör ett eget presentkort, skänk en gåva till en organisation du gillar och få ett gåvokort som du kan ge bort, ge bort något du själv har skapat – till exempel ett bakverk eller en egensnickrad mobillåda eller varför inte ge en bio- eller konsertupplevelse?

Julmaten

Men julen handlar ju inte bara om klappar utan lika mycket om mat, julgranar och ljus och där har Naturskyddsföreningen flera praktiska råd. Till exempel rekommenderar de att ha många vegetariska rätter och att placera dessa i början av julbordet och eventuella kött- och fiskrätter på mindre fat mot slutet. ”Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten”, skriver de.

Mycket vegetariskt på julbordet är en stark rekommendation för den som vill fira en hållbar jul. Foto: Anders R Wiklund/TT. 

Naturskyddsföreningen rekommenderar även att man tittar noga på innehållsförteckningen vid köp av sötsaker till julen. Helst bör de inte innehålla någon palmolja, och om de ändå gör det bör palmoljan åtminstone vara ekologiskt certifierad.

Granen

Granen kan vålla huvudbry hos många – ska man köpa en riktig gran eller en plastgran som kan hålla i många år? Naturskyddsföreningen skriver att plastgranar är det absolut sämsta valet för miljön. ”Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året”, skriver de. Istället rekommenderar de köp av en krav-märkt gran. Får du inte tag på någon krav-märkt är rekommendationen att köpa en närodlad rödgran hellre än en kungsgran eftersom kungsgranar ofta odlas med både gödsel och bekämpningsmedel.

Och sen då?

När julen är slut återstår soporna som givetvis ska sorteras på bästa sätt. Julgransljus, elljusstakar och ljusslingor som har gått sönder, och inte kan lagas, bör lämnas in som smått elavfall på återvinningscentralen, medan värmeljus och marschaller ska lämnas i behållaren för metallskrot. Julgranen lämnar du i grovsoprummet eller på återvinningscentralen om du inte har något insamlingsställe för granar i närheten.

Fler tips finns att läsa på WWF:s och Naturskyddsföreningens hemsidor!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV