Startsida - Nyheter

Radar

Många döda i andra våg av protester i Irak

Protester på Tahrirtorget i Bagdad på måndagen.

Oktober har varit en blodig månad i Irak – med över 200 döda i protester mot regeringen. Trots ett nattligt utegångsförbud stannar människor kvar på gatorna i huvudstaden.

På Tahrirtorget i centrala Bagdad har hundratals personer övernattat i tält, i övergivna byggnader eller på direkt på gatan.

– Utegångsförbudet har inte förändrat någonting. Trodde regeringen att vi skulle stanna hemma? Aldrig i livet, säger 30-åriga Duaa till nyhetsbyrån AFP.

För att stoppa protesterna meddelade militären nyligen att ingen tills vidare får röra sig ute i huvudstaden från midnatt och sex timmar framåt.

– Vi säger nej till utegångsförbudet, vi kommer att vara här. Det är en del i regeringens smutsiga spel, säger en av de som protesterar i Bagdad, till al-Jazira.

Hundratals skadade

Protesterna bröt ut i början av oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard. Under en kortare period dödades över 100 personer.

Efter en tids lugn har en andra våg nu pågått i flera dagar, och natten till tisdagen uppges ha blivit våldsam.

Minst 14 personer ska ha dödats när polis öppnade eld vid protester i staden Karbala söder om Bagdad under natten mot tisdagen, uppger källor inom sjukvården och säkerhetsstyrkorna, enligt nyhetsbyrån Reuters. Dessutom ska hundratals personer ha skadats, enligt källuppgifterna. Samtidigt säger stadens polischef att inga dödsfall relaterade till protesterna har rapporterats.

Övervåld användes

I nära två år har läget varit relativt stabilt i Irak, men det har den senaste tidens våldsamheter satt punkt för.

I den första protestvågen i oktober dödades 149 personer, har en statlig kommitté slagit fast, skriver Reuters. I en rapport skrev kommittén att säkerhetsstyrkorna använde övervåld, och att över 70 procent av de som dödades blev skjutna i huvud eller bröst. Däremot läggs inget ansvar på premiärministern eller andra i landets ledning.

Parallellt med gatuprotesterna har fackförbund för lärare, advokater och tandläkare gått ut i strejk.

Fakta Irak

I dagens Irak, i det som då kallades Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris, anses en av mänsklighetens första civilisationer ha vuxit fram för omkring 5 000 år sedan.
I modern tid har Irak härjats av konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig.
Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet.
Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i stort sett besegrad.
Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav närmare 7 miljoner (2019) i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15–24 är 25 procent.
Landet har världens femte största oljetillgångar samt gott om mineraler och bördig mark.
Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.
Islam är officiell religion. Till skillnad från stora delar av det övriga Mellanöstern är majoriteten i Irak shiamuslimer.
Källor: CIA the world factbook, UI/Landguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV